nauka c++
Ostatnio zmodyfikowano 2014-05-10 09:19
adamx Temat założony przez niniejszego użytkownika |
nauka c++ » 2014-03-18 17:05:46 Witam zaczynam naukę programowania w c++. Zdaję mi się że dodawałem ten temat ale go nie ma.
I mam pytanie czy dobrze robię ucząc się w podanej kolejności:
1.e-book "Od zera do gier kodera" 2.kurs z tej strony 3.Symfonia C++
I czy po przerobieniu tych 3 kursów będę mógł pisać takie gry jak np snake,pacman ? |
|
pekfos |
» 2014-03-18 17:08:12 I mam pytanie czy dobrze robię ucząc się w podanej kolejności:
1.e-book "Od zera do gier kodera" 2.kurs z tej strony 3.Symfonia C++ |
Wystarczy sama Symfonia. I czy po przerobieniu tych 3 kursów będę mógł pisać takie gry jak np snake,pacman ? |
He.. he? Śmieszne pytanie. |
|
» 2014-03-18 17:12:21 Czemu śmieszne pytanie ? |
|
pekfos |
» 2014-03-18 17:20:07 To pytanie jest dość częste, zwykle nasila się w okresach wakacyjnych. No i zwykle nie tak skromnie, że jakiś snake, albo pacman ;) Chcesz nauczyć się języka i zaraz pisać jakieś gry? Rozczaruję cię, zanim sam się rozczarujesz: Odpowiedź brzmi 'nie'. Te kursy uczą języka - podstawy podstaw w programowaniu w tym języku. Minie sporo czasu, zanim nabierzesz tyle doświadczenia, by brać się za naukę bardziej wyspecjalizowanych narzędzi do C++. Np bibliotek graficznych, w których dopiero byś mógł napisać prostą i w miarę sensowną grę. No i w międzyczasie będziesz musiał 'nauczyć się myśleć' (cudzysłów opcjonalny). Tu się nie będę rozpisywać, zobaczysz o co chodzi ;) |
|
» 2014-03-18 17:22:27 Aha dzięki a zakładając że przerobię już to Symfonię to co dalej robić aby nauczyć się pisać np. takiego snake ?
I jeszcze pytanie czy na studiach informatycznych ciężko jest zaliczyć projekt z programowania ? Bo w październiku wybieram się na takie a na razie mało mam pojęcia o pisaniu programów. |
|
pekfos |
» 2014-03-18 17:28:03 Aha dzięki a zakładając że przerobię już to Symfonię to co dalej robić aby nauczyć się pisać np. takiego snake ? |
Biblioteki. Wszystko zależy, jaki ten snake ma być. I jeszcze pytanie czy na studiach informatycznych ciężko jest zaliczyć projekt z programowania ? Bo w październiku wybieram się na takie a na razie mało mam pojęcia o pisaniu programów. |
Na studia się idzie po papier. Jeśli nie będziesz umiał programować przed studiami, to nie jest zbyt pewne, że na nich się nauczysz. |
|
» 2014-03-18 17:31:05 A ciężko jest zaliczyć takie zajęcia ? A jeśli chodzi o biblioteki to ich się uczy na pamięć czy z dokumentacji czy jak to jest ? |
|
pekfos |
» 2014-03-18 17:33:29 Nie ma sensu uczyć się całej na pamięć. Z czasem tylko część sama wchodzi. |
|
« 1 » 2 |