[Rozdział 19] - Malutki problem z pracą domową.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-03-18 20:25
MadnessTime Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Rozdział 19] - Malutki problem z pracą domową. » 2014-03-18 19:56:54 Witam , mam niewielki problem z pracą domową z rozdizału 19, a mianowicie wszystko działa poprawnie oprócz sumowania (Wynik zawsze jest równy 999). Sprawdzałem parę razy i wydaje mi się, że funkcja została wykonana poprawnie. Prosiłbym o pomoc :) #include <cstdlib> #include <ctime> #include <iostream> using namespace std;
void wylosujLiczby( int tablica[], int Rozmiar ) { srand( time( NULL ) ); int licznik = 0; do { tablica[ licznik ] =(( rand() % 7 ) + 4 ); licznik++; } while( licznik < Rozmiar ); }
void wypiszLiczby( int tablica[], int Rozmiar ) { int licznik = 0; do { cout << "Pole tablicy nr. " << licznik << " przechowuje liczbe: " << tablica[ licznik ] << endl; licznik++; } while( licznik < Rozmiar ); }
int obliczSume( int tablica[], int Rozmiar ) { int licznik = 0; int suma = 0; do { suma += tablica[ licznik ]; licznik++; } while( licznik < Rozmiar ); }
int main() { int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); int iSuma; iSuma = obliczSume( tablica, 999 ); cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << endl; return( 0 ); }
|
|
Monika90 |
» 2014-03-18 20:18:56 w funkcji obliczSume brak instrukcji return |
|
MadnessTime Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-03-18 20:25:20 Dzięki wielkie, wszystko działa poprawnie. Jak się już poprawi, to człowiek się dziwi jak można było popełnić tak banalny błąd :)
Temat do zamknięcia. |
|
« 1 » |