[C++] EOF jako koniec wprowadzania danych - budowa menu
Ostatnio zmodyfikowano 2014-03-20 23:25
quatromen Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] EOF jako koniec wprowadzania danych - budowa menu » 2014-03-20 21:17:43 Witam mam problem z budową menu które będzie kończyło wprowadzanie danych po kliknieciu ctrl+d KOD: #include<iostream>
bool Wczytaj( int Arg1 ) { cin >> Arg1; return Arg1 }
int main() { int Arg1 = 5; while( Arg1.eof() ) { Wczytaj( Arg1 ) } }
Nie działa :( Wydaje sie że kod jest głupi ale napisałem część kodu tylko z tym co potrzebne żeby problem rozwiązać. Poprostu w funkcji wczytaj musze zmieniac wartosci i petla ma wywolywac funkcje dopuki nie kliknie sie ctrl+d zeby zaprzestac wczytywanie wartosci dla Arg1 Proszę o pomoc.Z góry dzięki:) |
|
Admixior |
» 2014-03-20 21:38:46 Spróbuj eof() wywołać nie dla Arg1 (bo ten nie ma metod) tylko dla cin: cin.eof() Jak zrozumiesz c++ to zrozumiesz ten błąd. Dlatego polecam jeszcze się doszkolić. |
|
» 2014-03-20 22:02:01 Dopiero sie ucze C++, ale nadal nie śmiga :( |
|
Admixior |
» 2014-03-20 22:18:21 Kilka rzeczy: 1. Jeśli ten kod który wstawiłeś jest identyczny to brakuje Ci średników po "return Arg1" w funkcji, oraz po "Wczytaj(...)" w pętl. //edit: oraz using namespace std; po #include <iostream> 2. Zawsze powinieneś starać się czytać błędy kompilatora i szczególnie analizować linie które ci pokazuje (nawet jeśli nie rozumiesz treści błędu) i linie które bezpośrednio są wcześniej. 3. Następnym razem pisania postu/tematu o błędzie staraj się napisać/skopiować wszystko co może być potrzebne: czyli to co pokaże kompilator też. Mało komu chce się brać nawet krótki program i go kompilować u siebie. |
|
michal11 |
» 2014-03-20 22:46:26 Ten kod w ogóle ci się skompilował ? |
|
» 2014-03-20 22:54:42 nie skompilował się bo go tu pisałem i rzeczywiscie pominąłem to co napisał administrator Admixior, ale to i tak nie rozwiązuje problemu z eof :( nie mam pojęcia jaką pętle zrobić żeby reagowała na ctrl + d poprawiony kod : #include<iostream>
using namespace std;
bool Wczytaj( int Arg1 ) { cin >> Arg1; return Arg1; }
int main() { int Arg1 = 5; while( cin.eof() ) { Wczytaj( Arg1 ); } } [ cpp ] |
|
» 2014-03-20 23:22:58 W zasadzie napisałem takie cuś ale lipa bo na początku musze podac jedna liczbe, a jak zrobic zeby jej nie trzeba było podawac zeby od razu wpisywac to co sie chce Kod: #include<iostream>
bool Wczytaj( int Arg1 ) { cin >> Arg1; return Arg1 }
int main() { int Arg1 = 5; cin >> Arg1; while( !cin.eof() ) { Wczytaj( Arg1 ) } }
Chodzi mi glownie o to zeby nie było cin>>Arg1; przed petla bo trzeba podac jeden znak(a tego wlasnie w programie nie moge miec) tylko od razu zeby wywolywac funkcje Wczytaj( Arg1 ) ?? ?? ?? |
|
» 2014-03-20 23:25:33 dzięki wielkie , ogarnałem już , zamykam temat |
|
« 1 » |