algorytm Newtona-Raphsona
Ostatnio zmodyfikowano 2014-03-30 19:23
Praptak Temat założony przez niniejszego użytkownika |
algorytm Newtona-Raphsona » 2014-03-30 19:17:53 Coś mi się popitoliło. Nie ma co się dziwić, bo dobra jestem w jedzeniu, a nie w myśleniu. :( Nie wiem dlaczego zamiast wyświetlić mi wartość pierwiastka z liczby, to wyświetla mi tą liczbę. To chyba coś ze zmiennymi globalnymi? Nie wiem jak to zmienić. Aha.. jeszcze 1 rzecz. Nie wiem dlaczego jak tu wkleiłam kiedyś program (dobry) to on tutaj wysłał się z wieloma brakami i błędami np. było cin>>t[], a tutaj patrze i pisze cin>>t. Ale nie ważne! Proszę o pomoc w tym programie: #include <iostream> #include <cmath> #include <iomanip>
using namespace std;
int main() { double p, a, E; int l, x, i; cout << "Wpisz liczbe" << endl << endl; cin >> p; a = p; i = 0; if( p >= 0 ) { cout << endl << "Aby okr. liczbe iteracji - nacisnij 1 " << endl << endl; cout << "Aby okr. dokladnosc - 2 " << endl; cin >> x; if( x == 1 ) { cout << "Wpisz liczbe iteracji: "; cin >> l; while( i < l ) { a = 0, 5 *(( a + p ) / a ); i++; } cout << "pierwiastek= " << a << endl; } if( x == 2 ) { cout << "Wpisz dokladnosc: "; cin >> E; while( abs(( a - p ) / a ) > E ) { a = 0, 5 *( a + p / a ); i++; } cout << "pierwiastek= " << a << endl; } } else { cout << endl << "Liczba musi byc >= 0 " << endl << endl; } system( "PAUSE" ); return EXIT_SUCCESS; }
|
|
pekfos |
» 2014-03-30 19:23:04 |
|
« 1 » |