[C++] C::B Permission denied
Ostatnio zmodyfikowano 2014-04-11 19:36
RastaFaraji Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] C::B Permission denied » 2014-04-03 19:05:04 Witam. Zainstalowałem właśnie CodeBlocks na Linux i przy próbie kompilacji najprostszego programu [printf("siema")] wyskakuje mi taki oto błąd:
sh 1: /home/tak/Dokumenty/ivan: Permission denied
process returned (0x7E) execution time : 0,002 s Press ENTER to continue.
Gdyby ktoś miał pomysł jak to naprawić byłbym wdzięczny :] |
|
colorgreen19 |
» 2014-04-03 19:19:17 wygląda na to ze stworzyłeś projekt w katalogu do ktorego dostep ma tylko admin (bo C::B dostępu nie ma) |
|
RastaFaraji Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-04-03 19:33:39 Tylko że jestem na koncie admina, a projekt próbowałem tworzyć na pulpice oraz w jakims "normalnym folderze" |
|
colorgreen19 |
» 2014-04-03 20:23:39 ze scieżki, którą wypisałeś wynika, ze program próbował dostac sie do jakiś tam dokumentów, może innego użytkownika (stąd blokujące uprawnienia) |
|
plx211 |
» 2014-04-11 19:36:15 (Uwaga! Pisze z fona, dlatego pszepraszam za brak polskich znakow i bledy)
Wpisz w terminal (jesli bedzie wywalac odmowe dostepu, dodaj przed kazda komende sudo):
cd /sciezka_do_pliku chmod +x nazwa_pliku ./nazwa_pliku
lub, w terminal (koniecznie uruchomiony w srodowisku graficznym):
sudo codeblock
Nie wiem na jakim poziomie znasz linuxa, dlatego mogl bys podac jak siebie oceniasz oraz z jakiej dystrybucji korzystasz.
"Tylko że jestem na koncie admina" Jesteś na roocie, masz prawa do wszystkich plikow czy moze jestes dopisany do sudoers?
Off top: Do pisania na linuxie polecam program geany |
|
« 1 » |