anonim |
» 2014-04-06 10:09:21 w menudalej masz średniki po dwukropkach |
|
davids1994ss Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-04-06 10:10:51 w sumie chcialbym tak,żeby po wyszukiwaniu ksiazki po danym parametrze była mozliwosc powrotu do głownego menu
|
|
RazzorFlame |
» 2014-04-06 10:16:59 return? #define WG_TYPU 1 #define WG_NAZWY 2 #define WG_DATYDODANIA 3 #define WG_WIELKOSCI 4
int g = 1; while( g != 0 ) { scanf( "%d", & g ); switch( g ) { case 1: printf( "Wyszukuj wg.:\n1)Typ\n2)Nazwa\n3)Data dodania\n4)Wielkosci" ); int wybor = 1; scanf( "%d", & wybor ); wyszukaj( wybor ); break; default: printf( "Zla opcja!" ); break; } }
void wyszukaj( int wybor ) { switch( wybor ) { case WG_TYPU: break; case WG_NAZWY: break; } }
|
|
» 2014-04-06 10:23:10 ale jesli tam w casach wpisze funkcje to po niej musi być srednik? gdzie ten return , na koncu funkcji menudalej? |
|
RazzorFlame |
» 2014-04-06 10:26:22 @Up zobacz mój post u góry |
|
» 2014-04-06 10:33:14 ale i tak bede musiał jeszcze napisac funkcje które będą wyszukiwać po danym parametrze? |
|
» 2014-04-06 11:10:16 okey,z tym juz sobie poradziłem w inny sposob, napisałem funkcje do wyszkiwania w parametrach gdzie sąłancuchy znaków. A jak napisac funkcję która bedzie wyszukiwała na podstawie liczb? tzn mam w tej bazie danych rok wydania i nr isbn, bo funkcja wyszukujaca po napisie wygląda tak: void szukaj_ksiazki() { struct baza * tymczasowe_dane = pierwszy; char tytul[ MAXLINE ]; int znaleziono = 0; printf( "wpisz tytul szukanej ksiazki:\n" ); scanf( "%s", & tytul ); while( tymczasowe_dane != NULL ) { if( strcmp( tymczasowe_dane->tytul, tytul ) == 0 ) { printf( "Imie autora: %s\n", tymczasowe_dane->imie ); printf( "Nazwisko autora: %s\n", tymczasowe_dane->nazwisko ); printf( "Tytul ksiazki: %s\n", tymczasowe_dane->tytul ); printf( "Rok wydania: %d\n", tymczasowe_dane->rok ); printf( "Numer wydania: %d\n", tymczasowe_dane->nr_wydania ); printf( "Numer ISBN: %d\n", tymczasowe_dane->nr_isbn ); printf( "Wydawnictwo: %s\n", tymczasowe_dane->wydawnictwo ); printf( "Tytul oryginalu: %s\n", tymczasowe_dane->tytul_oryginalu ); printf( "\n" ); znaleziono = 1; } tymczasowe_dane = tymczasowe_dane->nastepny; } if( znaleziono == 0 ) printf( "Niestety ksiazki nie znaleziono\n" ); }
|
|
» 2014-04-06 12:27:17 to jest moja funkcja szukajaca ksiazki po roku jednak wywala mi bład, co robie nietak? void szukaj_rok() { struct baza * tymczasowe_dane = pierwszy; int wczytany_rok; int znaleziono = 0; printf( "Wpisz tytul oryginalu:\n" ); scanf( "%d", & wczytany_rok ); while( tymczasowe_dane != NULL ) { if( wczytany_rok == tymczasowe_dane->rok ) { printf( "Imie autora: %s\n", tymczasowe_dane->imie ); printf( "Nazwisko autora: %s\n", tymczasowe_dane->nazwisko ); printf( "Tytul ksiazki: %s\n", tymczasowe_dane->tytul ); printf( "Rok wydania: %d\n", tymczasowe_dane->rok ); printf( "Numer wydania: %d\n", tymczasowe_dane->nr_wydania ); printf( "Numer ISBN: %d\n", tymczasowe_dane->nr_isbn ); printf( "Wydawnictwo: %s\n", tymczasowe_dane->wydawnictwo ); printf( "Tytul oryginalu: %s\n", tymczasowe_dane->tytul_oryginalu ); printf( "\n" ); znaleziono = 1; } tymczasowe_dane = tymczasowe_dane->nastepny; } if( znaleziono == 0 ) printf( "Niestety ksiazki nie znaleziono\n" ); } |
|
1 « 2 » 3 |