Jak korzystać zakresów tablic w funkcji
Ostatnio zmodyfikowano 2009-10-09 00:47
szkuner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak korzystać zakresów tablic w funkcji » 2009-10-09 00:10:49 Mam oto taką sobie funcje i chce ją przerobić w imie nauki:).Żeby pracowała na wskaźnikach .Czyli żeby ta funkcja mogła pracować na zakresach tablicy int fill_array( double ar[], int limit ) { using namespace std; double temp; int i; for( i = 0; i < limit; i++ ) { cout << "Podaj wartość nr " <<( i + 1 ) << ": "; cin >> temp; if( !cin ) { cin.clear(); while( cin.get() != '\n' ) continue; cout << "Błędne dane, wprowadzanie danych przerwane.\n"; break; } else if( temp < 0 ) break; ar[ i ] = temp; } return i; }
|
|
DejaVu |
» 2009-10-09 00:42:12 Opcja 1: void funkcja( int * tablica, int rozmiar ) { for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { cout << tablica[ i ]; } }
int dane[ 10 ];
funkcja( dane, 10 );
Opcja 2: void funkcja( int * poczatek, int * koniec ) { for( int * i = poczatek; i != koniec; i++ ) { cout <<* i; } }
int dane[ 10 ];
funkcja( dane, dane + 10 );
/edit: A treści Twojego posta nie rozumiem, więc ustosunkowałem się do tematu. |
|
szkuner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-10-09 00:47:38 Dzieki oto mi chodziło,bede sie starał pisać bardziej konkretnie skoro rozumie to tylko ja :) |
|
« 1 » |