Wypisanie podanej ilości linii.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-04-09 22:11
qba728 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wypisanie podanej ilości linii. » 2014-04-08 17:38:42 Hej, mam otóż taki problem. Mój program powinien wyświetlić podaną ilość linii, zawartych w pliku a następnie je wypisać. Cóż, stoję w martwym punkcie od dłuższego czasu. Podzieliłby się ktoś dobrą funkcją czy cuś jak to dokończyć? #include <iostream> #include <fstream> #include <string> using namespace std;
int main() { string nazwa; string pytanie1; string pytanie2; string ilosclinii; string rows; pytanie1 = "Jaka jest nazwa pliku?"; pytanie2 = "Ile linii mam wprowadzic?"; cout << pytanie1 << endl; cin >> nazwa; cout << pytanie2 << endl; cin >> ilosclinii; ifstream abc; abc.open( "nazwa", ifstream::in ); while( abc.good() ) { getline( abc, nazwa ); rows = 5; cout << nazwa << endl; } abc.close(); return 0; }
|
|
colorgreen19 |
» 2014-04-08 19:18:24 robisz petle int i = 0; while( i != ilosclini ) { i++; }
i w tej pewli pobieraj getlinem() linie z pliku. mozesz to robic np. do dynamicznej tablicy w celu poznijeszego korzystania |
|
00Andre |
» 2014-04-08 19:42:28 Najlepiej i najwygodniej użyć jest vector
#include <iostream> #include <vector>
using namespace std;
int main() { vector < string > nasze_linie; for( unsigned a = 0; a < ilosc_lini; a++ ) { string linia = ""; getline( plik, linia ); nasze_linie.push_back( linia ); } return 0; }
|
|
MrPoxipol |
» 2014-04-09 22:11:14 Wypadałoby zabezpieczyć. std::size_t i = 0; std::string line; while( std::getline( file, line ) && i < num_of_lines ) { std::cout << line << "." << std::endl; ++i; }
|
|
« 1 » |