[C++]Wpisywanie liczby zespoloenj w macierz
Ostatnio zmodyfikowano 2014-04-15 14:20
quatromen Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++]Wpisywanie liczby zespoloenj w macierz » 2014-04-15 11:38:05 Witam. Mam problem z tym że nie mam pojecia jak wpisac do macierzy liczbe zespolona . #include<iostream>
#define ROZMIAR 4
using namespace std;
class Zespolona { float Re; float Im; public: Zespolona( float wartoscRe, float wartoscIm ) : Re( wartoscRe ) , Im( wartoscIm ) { } friend istream & operator >>( istream & Strmwej, Zespolona & zes ); friend ostream & operator <<( ostream & Strmwyj, const Zespolona & zes ); friend int main(); };
class Macierz { Zespolona macierz[ ROZMIAR ][ ROZMIAR ]; public: friend int main(); };
istream & operator >>( istream & Strmwej, Zespolona & zes ) { Strmwej >> zes.Re; Strmwej >> zes.Im; return Strmwej; }
ostream & operator <<( ostream & Strmwyj, const Zespolona & zes ) { Strmwyj << "(" << zes.Re << "+" << zes.Im << "i)"; return Strmwyj; }
int main() { Zespolona Zes( 10, 10 ); Macierz Mac; for( int i = 0; i < ROZMIAR; i++ ) { for( int i = 0; i < ROZMIAR; i++ ) { cin >> Zes; Mac.macierz[ i ][ j ] = Zes; } } }
cout << Zes << endl;
return 0; }
Probowalem to robic tak jak w funkcji main ale tyle bledow wywala ze bezsesnem jest wklejac. Prosze o pomoc , jakas wskazowke chociaz czy lepiej byloby to jakos inaczej zrobic ?? ?? ?? |
|
Adik80 |
» 2014-04-15 12:32:32 Nie masz domyslnego konstruktora w 'Zespolona' wiec kompilator nie moze utworzyc tablicy obiektow. |
|
» 2014-04-15 12:50:15 Nie mam pojecia jak napisac skladnie tego konstruktora :( |
|
Adik80 |
» 2014-04-15 13:13:14 Zespolona() : Re( 0.) , Im( 0.) { } |
|
» 2014-04-15 14:20:36 dzieks. Zauwazylem ze gdy sie usunie wszystkie konstruktory to tez dziala :D |
|
« 1 » |