czosnek17 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Tempo gry powinno być stałe, a zależy od użycia procesora » 2014-04-18 16:06:23 Próbuję sprawić, aby gra działała z tą samą prędkością na różnych komputerach. sf::Clock clock; float co_ile_przebieg = 0.022f;
sf::Clock clock_fps; float sec = 1; int fps = 0; clock_fps.restart();
clock.restart(); while( okno.isOpen() ) { if( clock.getElapsedTime().asSeconds() > co_ile_przebieg ) { clock.restart(); if( clock_fps.getElapsedTime().asSeconds() > sec ) { cout << "FPS " << fps << endl; fps = 0; clock_fps.restart(); } if( clock_fps.getElapsedTime().asSeconds() < sec ) fps++; } Sleep( 1 ); }
Jak widać działanie jest proste: jeżeli minął czas 0.022 s, wykonujemy kod gry, jeżeli nie to czekamy. W grze mam odpowiednią ilość fps (43-44) z użyciem procesora < "0"% a więc bardzo małem. Co jest dziwne? Jeżeli obciążę procesor do 60% fps spada do ok 35. Dlaczego? Przecież cpu nie jest cały zajęty więc ilość fps powinna się utrzymać. Fps skaczą od 43-44 gdy ja nie obciążam specjalnie procesora, a robią to jakieś programy w tle. Jednak jest to niewielkie bo tylko 1 fps przy użyciu < 4%. Może to coś w kodzie jest źle, a ja tego nie widzę? Wszystkie pomiary robiłem w menu głównym gry, na pewno to nie jest wina jego kodu. |
|
MrPoxipol |
» 2014-04-18 16:23:40 Ustaw stały framerate, albo włącz synchronizacje pionową. |
|
» 2014-04-18 16:27:38 Vsync mam włączone, a framerate jest na max 45. Chodzi o to że spada dużo poniżej tej wartości, a nie powinno (procesor nie jest cały zajęty). |
|
MrPoxipol |
» 2014-04-18 16:28:55 To po co jeszcze wywołujesz Sleep()? I to jeszcze z taką śmieszną wartością.
Wystarczy, że ustawisz sam limit klatek (najlepiej na 60). Możesz to zrobić funkcją z SFML, lub sleepem (sf::sleep(sf::milliseconds(1000/60)). |
|
» 2014-04-18 16:44:06 To po co jeszcze wywołujesz Sleep()? I to jeszcze z taką śmieszną wartością.
|
Sleep( 1 ); //w celu zmniejszenia użycia procesora |
Po co gra ma żreć ~100%, gdy tego nie trzeba? Ustawienie limitu fps funkcją sfml nic nie dało, nie o to tutaj chodzi. Sleepa nie używam, bo jest niedokładny. Problem nie jest w tym, że mam za dużo kratek. To if( clock.getElapsedTime().asSeconds() > co_ile_przebieg ) robi, że nie będę miał więcej niż 45 fps(chodzi o przebiegi pętli a nie częstotliwość odświeżania ekranu). Chodzi o to, że wartość zmiennej fps zmniejsza się z wzrostem użycia procesora, ale procesor nie jest cały zajęty. |
|
pekfos |
» 2014-04-18 17:21:50 Chodzi o to, że wartość zmiennej fps zmniejsza się z wzrostem użycia procesora, ale procesor nie jest cały zajęty. |
Bo to normalne? Wywal sleepy, wywal ograniczenia. Jeśli gra nie wyrabia, to nie dobijaj jej tymi śmiesznymi sposobami na.. no właśnie, co ty tu niby próbujesz osiągnąć? Najlepiej (najprościej) zastosuj pętlę czasu rzeczywistego i ciągnij z procesora ile fabryka dała. Na jednym komputerze będzie 1000 fps, na innym 50, ale gra będzie działać w obu przypadkach dobrze. Po co gra ma żreć ~100%, gdy tego nie trzeba? |
A dlaczego nie? Jak ktoś gra w grę, to liczy się wydajność gry. Sleep(1) to śmieszne i naiwne rozwiązanie. Naiwne, bo chyba myślisz, że to zatrzyma program na dokładnie 1 milisekundę. Te wywołanie może równie dobrze zatrzymać program na 100 ms. |
|
» 2014-04-19 14:28:29 Zrobiłem mały test i już wiem czemu tak się dzieje, ale to i tak dziwne, a nawet głupie. sf::Clock cl; cl.restart();
sf::sleep( sf::microseconds( 1100 ) ); if( cl.getElapsedTime().asMicroseconds() > 3000 ) { cout << cl.getElapsedTime().asMicroseconds() << endl; }
Gdy użycie procesora jest ok 50%, czas sleepa pochodzi do 10k mikrosekund(wtf), więc z niego nie mogę dalej korzystać. Pętli czasu rzeczywistego nie robię, bo chcę, żeby wszystko w grze działo się z tą samą szybkością niezależnie od komputera. Problem w tym, że gdy całkowicie wywalę sleep gra bierze cały procesor dla siebie, a wtedy gdy inne programy będą chciały coś zrobić, gra zacznie zamulać. Ogólnie lepiej jest bez sleepa. Chyba będę szukał dokładniejszych funkcji. |
|
pekfos |
» 2014-04-19 16:59:21 Pętli czasu rzeczywistego nie robię, bo chcę, żeby wszystko w grze działo się z tą samą szybkością niezależnie od komputera. |
Hm? Właśnie po to jest ta pętla. |
|
« 1 » 2 |