Czy w tablicy char'ów jest string.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-04-23 19:14
Parapet Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Czy w tablicy char'ów jest string. » 2014-04-23 17:46:31 Witam ! Mam problem, jak sprawdzić czy w tablicy char'ów jest string. Wydaje się proste ale trudne ;) Przykład: W tablicy char'ów jest słowo "mleko" a w string jest "ml". I jak sprawdzić że w tablicy char'ów jest string (z przykładu). Pozdrawiam :) |
|
WaxerPL |
» 2014-04-23 18:18:09 Ja zrobiłbym to w ten sposób: #include <iostream> #include <string>
int main() { char tabch[ 5 ] = { 'm', 'l', 'e', 'k', 'o' }; char * p; for( int i = 0; i < 5; i++ ) { p = tabch + i; if( * p == 'm' ) { p++; if( * p == 'l' ) { std::cout << "W tablicy zawarty jest ciag 'ml'"; } else { std::cout << "W tablicy nie ma ciagu 'ml'"; } } } std::cin.get(); return 0; }
Przyjąłem, że litera m, ma być tuż obok litery m, jeśli nie no to zajdzie potrzeba przekształcenia kodu. Nie jasno to sprecyzowałeś. To jest oczywiście w skrócie, sama idea. Jeśli chcesz sam wprowadzać i się bawić, musisz pobierać od użytkownika dane, zapisywać je do tablicy, uzależnić przechodzenie przez tablicę od jej długości, a reszta mogłaby pozostać. |
|
Parapet Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-04-23 18:20:06 Chodzi mi o to czy string "ml" jest w dowolnym miejscu w tablicy char'ów ale "m" jest obok "l". |
|
Adik80 |
» 2014-04-23 18:54:53 funkcja strstr ? |
|
WaxerPL |
» 2014-04-23 19:14:41 No to program jak najbardziej odpowiada temu "wyzwaniu" ;) |
|
« 1 » |