[WinAPI] error LNK2019: unresolved external symbol __imp__RegisterClassExA@4
Ostatnio zmodyfikowano 2014-04-25 12:26
TheReclif Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[WinAPI] error LNK2019: unresolved external symbol __imp__RegisterClassExA@4 » 2014-04-24 21:45:25 Witam! Błąd wyskakuje o treści takiej, jak w temacie w mojej bibliotece testowej. Korzystam z kompilatora Visual C++ 2005/2008, a treść biblioteki jest następująca(biblioteka nazywa się main.hpp): #ifndef MAIN_HPP_INCLUDED #define MAIN_HPP_INCLUDED #include <windows.h>
LRESULT CALLBACK WndProc( HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam ) { switch( msg ) { case WM_KEYDOWN: if( wParam == VK_ESCAPE ) { DestroyWindow( hwnd ); } return 0; case WM_DESTROY: PostQuitMessage( 0 ); return 0; } return DefWindowProc( hwnd, msg, wParam, lParam ); }
WNDCLASSEX Start( WNDCLASSEX WiTP, HINSTANCE hInstance ) { WNDCLASSEX WiP_Clone = WiTP; ZeroMemory( & WiP_Clone, sizeof( WNDCLASSEX ) ); WiP_Clone.cbSize = sizeof( WNDCLASSEX ); WiP_Clone.style = CS_CLASSDC; WiP_Clone.lpfnWndProc = WndProc; WiP_Clone.hInstance = hInstance; WiP_Clone.hCursor = LoadCursor( NULL, IDC_ARROW ); WiP_Clone.lpszClassName =( "MainGameWndClass" ); RegisterClassEx( & WiP_Clone ); return WiP_Clone; }
HWND CreateNewWindow( LPSTR WindowClassName, LPSTR WindowName, HINSTANCE hInstance, int width, int height ) { HWND hWnd = CreateWindow( ( WindowClassName ), ( WindowName ), WS_SYSMENU, CW_USEDEFAULT, CW_USEDEFAULT, width, height, NULL, NULL, hInstance, NULL ); ShowWindow( hWnd, SW_SHOWDEFAULT ); return hWnd; }
#endif
Treść programu, który dołącza tą bibliotekę: #include "main.hpp"
int WINAPI WinMain( HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpCmdLine, int nCmdShow ) { return 0; }
error LNK2019: unresolved external symbol __imp__RegisterClassExA@4 referenced in function "struct tagWNDCLASSEXA __cdecl Start(struct tagWNDCLASSEXA,struct HINSTANCE__ *)" (?Start@@YA?AUtagWNDCLASSEXA@@U1@PAUHINSTANCE__@@@Z)| Co mam zrobić, żeby zlikwidować ten error? Jestem w kropce bez tej informacji. Dzięki, TheReclif |
|
Adik80 |
» 2014-04-25 09:52:58 a linkujesz user32.lib? |
|
TheReclif Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-04-25 12:26:06 Dolinkowałem za pomocą #pragma comment(lib, "user32.lib") i wszystkie błędy zniknęły. Dzięki za pomoc Adik! |
|
« 1 » |