tablica wskaznikow na struktury
Ostatnio zmodyfikowano 2014-04-29 15:06
bybue1 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
tablica wskaznikow na struktury » 2014-04-28 13:24:49 #include <iostream>
using namespace std;
struct car { char marka[ 100 ]; int rok; };
int main() { int i = 0; cout << "Ile samochodow chcesz skatalogowac? "; ( cin >> i ).get(); car * nowe = new car[ i ]; for( int j = 0; j < i; j++ ) { ++j; cout << "Samochod #" << j << ":\nProsze podac marke: "; cin.getline( nowe->marka, 100 ); cout << "Rok produkcji: "; ( cin >> nowe->rok ).get(); --j; } for( int k = 0; k < i; k++ ) { cout << nowe[ k ].rok << " " << nowe[ k ].marka << endl; } delete nowe; system( "pause" ); return 0; }
Witam Mam problem podczas gdy probuje odczytac zmienne w strukturach poprzez wskazniki. Konkretnie chodzi o czesc: for( int k = 0; k < i; k++ ) { cout << nowe[ k ].rok << " " << nowe[ k ].marka << endl; }
Absolutnie nie wiem jak sie do tego dostac. dziekuje za pomoc :) |
|
alixir |
» 2014-04-28 13:36:41 Po 1. To co tworzysz to nie jest tablica wskaźników, a wskaźnik na tablicę. Po 2. Twoim problemem nie jest przedstawiona przez ciebie pętla wyświetlająca, lecz pętla wczytująca for( int j = 0; j < i; j++ ) { cout << "Samochod #" << j + 1 << ":\nProsze podac marke: "; cin.getline( nowe[ j ].marka, 100 ); cout << "Rok produkcji: "; ( cin >> nowe[ j ].rok ).get(); } |
|
bybue1 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-04-28 13:46:14 Dzieki za szybko odpowiedz. Chwile pozniej sie nawet dopatrywalem tam bledu :) Zastanawia mnie tylko dlaczego uzywamy "." zamiast "->" |
|
alixir |
» 2014-04-28 13:56:59 Jeśli wolisz możesz też zapisać to tak cout <<( nowe + k )->rok << " " <<( nowe + k )->marka << endl; |
|
michal11 |
» 2014-04-29 15:06:40 @bybue1 Ponieważ to nie są wskaźniki. |
|
« 1 » |