kendyl93 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[SFML 2.0] Problem z wyświetlaniem sprajta Visual Studio » 2014-04-28 13:25:16 Witam Otóż przechodze wlasnie przez kurs SFML 2.0 wpisuje kod ze strony(wyswietlajacy sprajta), sprajt sie nie wyswietla, a visual nie pokazuje mi zadnych bledow. Dodam jeszcze ze po wielu probach wkleilem moje .jpg do wszystkich folderow w moim projekcie i dalej nic... oto kod #include <SFML/Graphics.hpp>
int main() { sf::RenderWindow oknoAplikacji( sf::VideoMode( 640, 480, 32 ), "Kurs SFML - http://cpp0x.pl" ); sf::Texture tekstura; if( !tekstura.loadFromFile( "box.jpg" ) ); return EXIT_FAILURE; sf::Sprite obrazek; obrazek.setTexture( tekstura ); while( oknoAplikacji.isOpen() ) { sf::Event zdarzenie; while( oknoAplikacji.pollEvent( zdarzenie ) ) { if( zdarzenie.type == sf::Event::Closed ) oknoAplikacji.close(); if( zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Escape ) oknoAplikacji.close(); if( zdarzenie.type == sf::Event::MouseButtonPressed && zdarzenie.mouseButton.button == sf::Mouse::Middle ) oknoAplikacji.close(); } oknoAplikacji.clear( sf::Color::Black ); obrazek.setOrigin( 20, 20 ); obrazek.setPosition( 100, 80 ); obrazek.setRotation( 30 ); obrazek.setScale( 1.2, 0.8 ); oknoAplikacji.draw( obrazek ); oknoAplikacji.display(); } return 0; system( "PAUSE" ); } Wyswietla sie jedynie czarne okienko windowsowe. PS. dopiero zaczynam swoja przygode z konkretnymi aplikacjami okienkowymi, także prosze o nie zniszczenie mnie jesli moj problem okaze sie blachym :) |
|
maly |
» 2014-04-28 13:37:18 if( !tekstura.loadFromFile( "box.jpg" ) ); Średnik tutaj jest be. |
|
» 2014-04-28 13:42:45 Dzieki, ale dalej to samo. dorzuce jeszcze cos: 1>------ Build started: Project: testowy, Configuration: Debug x64 ------ 1> main.cpp 1> testowy.vcxproj -> C:\Users\pawel\Documents\Visual Studio 2013\Projects\testowy\x64\Debug\testowy.exe ========== Build: 1 succeeded, 0 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========
|
|
Parapet |
» 2014-04-28 15:08:40 Zrób jakiś obrazek (np. w paint) i zapisz go jako *.PNG/png i spróbuj. |
|
» 2014-04-28 16:12:49 również nie pomogło, a wam działa ten kod?
|
|
bnk120 |
» 2014-04-28 21:30:27 Wyswietla sie jedynie czarne okienko windowsowe. |
Powinny wyświetlić się dwa okna, jedno okno aplikacji konsolowej, drugie okno aplikacji graficznej - SFML ( oczywiście zakładając, że okienko aplikacji konsolowej nie wyłączyłeś w środowisku ). Jeżeli wyświetla Ci się okno aplikacji SFML, to spróbuj najpierw wygenerować prosty obiekt, np. używając sf::RectangleShape. |
|
» 2014-04-28 21:39:42 przepraszam, wyswietla sie okno SFML oraz okno konsolowe, chodzilo mi wlasnie o to ze wyswietla sie okno SFML bez sprajta :)
|
|
bnk120 |
» 2014-04-28 22:28:28 Sprawdzałeś z innymi obiektami w SFML? Trudno powiedzieć, czy problem jest z SFML, czy też z wczytywaną grafiką.. |
|
« 1 » 2 |