PCS Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Box2D & SFML 2.0] Poruszanie "postacią" » 2014-04-30 23:24:45 Witam, mam pewien problem z którym się męczę, otóż nie będę się rozpisywał, jest on zaprezentowany na tym 13' sekundowym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=-BCo2QvXtAUJak widać na filmiku, po przytrzymaniu przycisku odpowiadającemu przejście w bok a potem puszczenie jego, "sprite" - grafika jakby wraca do punktu startu, zaś obiekt fizyczny Box2D jest tam gdzie powinien być. A tutaj kod: #include <SFML\Graphics.hpp> #include <Box2D\Box2D.h>
static const float SCALE = 5.f;
void CreateGround( b2World & world, float X, float Y );
void CreateBox( b2World & world );
int main() { sf::RenderWindow window( sf::VideoMode( 800, 600, 32 ), "Test" ); window.setFramerateLimit( 60 ); b2Vec2 gravity( 0.0f, 9.8f ); bool doSleep = true; b2World world( gravity, doSleep ); CreateGround( world, 400.f, 500.f ); CreateBox( world ); int speed = 10; sf::Texture groundTexture; groundTexture.loadFromFile( "ground.png" ); sf::Texture boxTexture; boxTexture.loadFromFile( "box.png" ); sf::Sprite sprite; sf::Event event; while( window.isOpen() ) { world.Step( 1 / 60.f, 8, 3 ); for( b2Body * BodyIterator = world.GetBodyList(); BodyIterator != 0; BodyIterator = BodyIterator->GetNext() ) { if( BodyIterator->GetType() == b2_dynamicBody ) { sprite.setTexture( boxTexture ); sprite.setOrigin( 16.f, 16.f ); sprite.setPosition( SCALE * BodyIterator->GetPosition().x, SCALE * BodyIterator->GetPosition().y ); sprite.setRotation( BodyIterator->GetAngle() * 180 / b2_pi ); if( event.type == sf::Event::KeyPressed && event.key.code == sf::Keyboard::Right ) { sprite.move( speed, 0 ); speed++; } } if( BodyIterator->GetType() == b2_staticBody ) { sf::Sprite groundSprite; groundSprite.setTexture( groundTexture ); groundSprite.setOrigin( 400.f, 8.f ); groundSprite.setPosition( BodyIterator->GetPosition().x * SCALE, BodyIterator->GetPosition().y * SCALE ); window.draw( groundSprite ); } } while( window.pollEvent( event ) ) { if( event.type == sf::Event::Closed ) { window.close(); } } window.draw( sprite ); window.display(); window.clear( sf::Color::White ); } return 0; }
void CreateBox( b2World & world ) { b2BodyDef BodyDef; BodyDef.position = b2Vec2( 40, 40 ); BodyDef.type = b2_dynamicBody; b2Body * Body = world.CreateBody( & BodyDef ); b2PolygonShape Shape; Shape.SetAsBox(( 32.f / 2 ) / SCALE,( 32.f / 2 ) / SCALE ); b2FixtureDef FixtureDef; FixtureDef.density = 1.f; FixtureDef.friction = 0.7f; FixtureDef.shape = & Shape; Body->CreateFixture( & FixtureDef ); }
void CreateGround( b2World & world, float X, float Y ) { b2BodyDef BodyDef; BodyDef.position = b2Vec2( X / SCALE, Y / SCALE ); BodyDef.type = b2_staticBody; b2Body * Body = world.CreateBody( & BodyDef ); b2PolygonShape Shape; Shape.SetAsBox(( 800.f / 2 ) / SCALE,( 16.f / 2 ) / SCALE ); b2FixtureDef FixtureDef; FixtureDef.density = 0.f; FixtureDef.shape = & Shape; Body->CreateFixture( & FixtureDef ); }
Wiem prawdopodobnie gdzie leży błąd, bodajże w tej linijce: sprite.setPosition( SCALE * BodyIterator->GetPosition().x, SCALE * BodyIterator->GetPosition().y ); lecz nie mogę dojść jak przełożyć to, aby pozycja "sprite" - pokrywała się z tą fizyczną Box2D, no chyba że nie o to tutaj chodzi. Dzięki z góry za jakąkolwiek pomoc. |
|
Gabes |
» 2014-05-01 00:55:42 sprite.move( speed, 0 ); daj poza instrukcje if |
|
» 2014-05-01 15:01:31 |
|
pekfos |
» 2014-05-01 15:03:24 Czy jak usuniesz grawitację i kolizje, to problem dalej występuje? |
|
» 2014-05-01 15:19:14 Nie bardzo rozumiem, to co podałem na górze to jest cały mój kod, po prostu stworzyłem dwa obiekty fizyczne, jeden static (czyli podłogę) i drugi dynamic (nasz kwadrat) no i po usunięciu tej linijki kodu, sprite.setPosition( SCALE * BodyIterator->GetPosition().x, SCALE * BodyIterator->GetPosition().y );
grawitacji w ogóle nie ma, kwadrat lewituje w górze i tyle - mogę nim poruszać bez problemu w prawo i po puszczeniu przycisku nie wraca na pozycję startową, jak to pokazałem na tych filmikach. |
|
pekfos |
» 2014-05-01 15:22:21 sprite.setPosition( SCALE * BodyIterator->GetPosition().x, SCALE * BodyIterator->GetPosition().y );
if( event.type == sf::Event::KeyPressed && event.key.code == sf::Keyboard::Right ) { sprite.move( speed, 0 ); speed++; }
|
Zmieniasz pozycję sprajta, a nie pozycję obiektu w Box2D |
|
» 2014-05-01 15:29:49 Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie tyle że nie bardzo wiem jak to ma teraz wyglądać. Jesteś w stanie mi jakoś podpowiedzieć? |
|
pekfos |
» 2014-05-01 15:35:37 ApplyForce() może. |
|
« 1 » 2 |