Problem z funkcją i klasą.
Ostatnio zmodyfikowano 2009-10-17 12:45
Patzick Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z funkcją i klasą. » 2009-10-17 11:01:11 Cześć mam problem z kodem. W funkcji wszystko wylicza mi fajnie ale w rezultacie powstają liczby znikąd :P Przedstawię to w kodzie const int max_ilosc_wierzcholkow = 10;
class Obiekt { public: int ilosc_wierzcholkow; int wierzcholek_x[ max_ilosc_wierzcholkow ]; int wierzcholek_y[ max_ilosc_wierzcholkow ]; int a[ max_ilosc_wierzcholkow ]; int b[ max_ilosc_wierzcholkow ]; int c[ max_ilosc_wierzcholkow ]; }; void wyznacz_proste( Obiekt O ) { for( int i = 0; i < O.ilosc_wierzcholkow; i++ ) { int j; if( i == O.ilosc_wierzcholkow - 1 ) { j = 0; } else { j = i + 1; }; O.a[ i ] = O.wierzcholek_y[ i ] - O.wierzcholek_y[ j ]; O.b[ i ] = O.wierzcholek_x[ j ] - O.wierzcholek_x[ i ]; O.c[ i ] = O.wierzcholek_x[ i ] * O.wierzcholek_y[ j ] - O.wierzcholek_y[ i ] * O.wierzcholek_x[ j ]; allegro_message( "a=%d b=%d c=%d", O.a[ i ], O.b[ i ], O.c[ i ] ); }; }
Obiekt pierwszy;
wyznacz_proste( pierwszy );
allegro_message( "a=%d b=%d c=%d", pierwszy.a[ 0 ], pierwszy.b[ 0 ], pierwszy.c[ 0 ] );
Pewnie robię jakiś głupi błąd ale nie mogę go wyłapać :( Chcę, żeby wartości z funkcji zapisywały się do obiektu dla którego chcę to wyliczyć |
|
malan |
» 2009-10-17 12:24:59 Spróbuj przesłać(Obiekt) 'O' przez referencję. |
|
DejaVu |
» 2009-10-17 12:42:20 |
|
Patzick Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-10-17 12:45:26 Wielkie dzięki :) |
|
« 1 » |