Problem z pętlą do while
Ostatnio zmodyfikowano 2014-05-04 18:09
Webmast-er Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z pętlą do while » 2014-05-04 18:02:41 Witam. Wklejam zadanie które zrobiłem z rozdziału 15 (Pętla do ... while), ponieważ mam problem z pętlą która jest w default'cie. Wydaję mi się że problem tkwi w jej warunki bo pętla się wykonuje tylko raz i po ponownym wprowadzenie zły wartość pętla się przerywa. I przy okazji chciałbym jeszcze zapytać czy poprawnie wykonałem zadanie? #include <iostream>
using namespace std;
int wynik = 0, liczba, dzialanie; bool czyblad, poprawne;
int main() { cout << "Kalkulator" << endl << endl; cout << "Pierwotny wynik = " << wynik << endl << endl; do { do { cin.clear(); cin.sync(); cout << "Podaj liczbe: "; cin >> liczba; czyblad = cin.fail(); } while( czyblad == true ); if( liczba != 0 ) { cout << endl << "Dzialanie:" << endl; cout << "----------" << endl; cout << "[1] Dodawanie" << endl; cout << "[2] Odejmowanie" << endl; cout << "[3] Mnozenie" << endl; cout << "[4] Dzielenie" << endl; cout << "[5] Rezygnuj" << endl << endl; do { cin.clear(); cin.sync(); cout << "Podaj dzialanie: "; cin >> dzialanie; czyblad = cin.fail(); } while( czyblad == true ); switch( dzialanie ) { case 1: { wynik = wynik + liczba; break; } case 2: { wynik = wynik - liczba; break; } case 3: { wynik = wynik * liczba; break; } case 4: { wynik = wynik / liczba; break; } case 5: { liczba = 0; break; } default: { cout << endl << "Nie prawidlowe dzialanie!" << endl; do { cin.clear(); cin.sync(); cout << "Podaj ponownie dzialanie: "; cin >> dzialanie; czyblad = cin.fail(); if(( dzialanie == 1 ) ||( dzialanie == 2 ) ||( dzialanie == 3 ) ||( dzialanie == 4 ) ||( dzialanie == 5 ) ) { poprawne = true; } else { poprawne = false; } } while(( czyblad == true ) &&( poprawne == false ) ); break; } } } cout << endl << "Wynik = " << wynik << endl << endl; } while( liczba != 0 ); return 0; }
|
|
pekfos |
» 2014-05-04 18:09:16 while(( czyblad == true ) &&( poprawne == false ) );
| ||I przy okazji chciałbym jeszcze zapytać czy poprawnie wykonałem zadanie? |
A działa poprawnie? Zgodne z treścią? (Pytania retoryczne. Zamiast odpowiadać, zapoznaj się z zasadami zakładania tematów na forum) |
|
« 1 » |