Sumowanie elementów tablicy
Ostatnio zmodyfikowano 2014-05-06 10:52
kenzol Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Sumowanie elementów tablicy » 2014-05-05 23:45:02 Mam dość banalny (chyba) problem, ale poddaję się i proszę o pomoc. Mianowicie mam zsumować wszystkie liczby podane na wejściu. Sam definiuję ile liczb mam zsumować i potem wypisuje te liczby. Dodatkowo definiuję również ilość n cykli (testów) do wykonania. I tu pojawia się problem, bo nie wiem w jaki sposób to zrobić aby program wyświetlał n sum. Prosiłbym tylko o dopisanie brakującego kodu. Program wygląda tak: #include <iostream> #include <cstdlib>
using namespace std;
int t, n, suma = 0;
int main() { cin >> t; for( int i = 1; i <= t; i++ ) { cin >> n; int tab[ n ]; for( int k = 1; k <= n; k++ ) { cin >> tab[ n ]; suma = suma + tab[ n ]; } } return 0; }
|
|
bnk120 |
» 2014-05-06 01:16:11 Zapytaj się wcześniej o ilość cykli, potem daj całość w pętle i wykonuj, aż osiągnie tę wartość - ilość cykli. |
|
kenzol Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-05-06 06:26:55 Tutaj jest zapytanie o ilość cykli. cin >> t pyta o ilość cykli właśnie, a cin >> n pyta o ilość liczb w jednym cyklu. Problem polega na tym, aby na wyjściu program wyświetlił t sum. |
|
alixir |
» 2014-05-06 08:05:07 Myślę, że twój problem jest bardziej złożony niż przypuszczasz. Można oczywiście go rozwiązać na kilka sposobów, ja pokażę ci jeden z nich, opierający się o tablice dynamiczne. #include <iostream>
using namespace std;
int main() { int ilosc_cykli; int ** liczby = NULL; int * suma = NULL; int * ilosc_liczb_w_cyklu; cout << "Podaj ilosc cykli: "; cin >> ilosc_cykli; liczby = new int *[ ilosc_cykli ]; suma = new int[ ilosc_cykli ]; ilosc_liczb_w_cyklu = new int[ ilosc_cykli ]; for( int i = 0; i < ilosc_cykli; i++ ) { cout << "Cykl nr " << i + 1; cout << "\nPodaj ilosc liczb na wejsciu: "; cin >> ilosc_liczb_w_cyklu[ i ]; liczby[ i ] = new int[ ilosc_liczb_w_cyklu[ i ] ]; suma[ i ] = 0; for( int k = 0; k < ilosc_liczb_w_cyklu[ i ]; k++ ) { cin >> liczby[ i ][ k ]; suma[ i ] += liczby[ i ][ k ]; } } for( int i = 0; i < ilosc_cykli; i++ ) { cout << "\n\nCykl nr" << i + 1 << ":\n"; cout << "Liczby: "; for( int k = 0; k < ilosc_liczb_w_cyklu[ i ]; k++ ) cout << liczby[ i ][ k ] << ", "; cout << "\nSuma: " << suma[ i ]; } delete[] suma; delete[] ilosc_liczb_w_cyklu; for( int i = 0; i < ilosc_cykli; i++ ) delete[] liczby[ i ]; delete[] liczby; return 0; }
|
|
stryku |
» 2014-05-06 10:52:00 Chodzi o to, żeby wyświetlić n sum? int main() { int temp; cin >> t; for( int i = 1; i <= t; i++ ) { suma = 0; cin >> n; for( int k = 1; k <= n; k++ ) { cin >> temp; suma += temp; } cout << suma << "\n"; } return 0; }
Czy te liczby też masz wyświetlać? Jak tak to w jakim formacie? Wszystkie liczby, potem ich suma? Czy jak? |
|
« 1 » |