Sito Eratostenesa - Pomoc w wyjasnieniu zasady działania programu
Ostatnio zmodyfikowano 2014-05-16 18:15
MurzynPG Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Sito Eratostenesa - Pomoc w wyjasnieniu zasady działania programu » 2014-05-12 18:12:41 Witam ! Mam do was nietypową prośbę, mam problem ze zrozumieniem gotowego programu, który mam z podręcznika, to co rozumiem dopisałem w komentarzu niestety z resztą nie potrafię się połapać, a zależy mi na tym by to rozumieć bo przepisać gotowiec to nie sztuka, a wiem że jutro będziemy z tego odpytywani ;) Proszę o dopisanie w odpowiednich linijkach kodu w komentarzu co one wykonują i doczego są potrzebne oraz poprawienie jeśli źle interpretuję daną linijkę kodu ;) Z góry dziękuję i pozdrawiam :D #include <iostream> #include <stdlib.h> using namespace std;
void generuj( int T[], int n ) { int i, m; for( i = 2; i <= n; i++ ) T[ i ] = 1; i = 2; while( i <= n ) { m = 2 * i; while( m <= n ) { T[ m ] = 0; m = m + i; } do i++; while( T[ i ] == 0 && i <= n ); } }
main() { const int MAX = 10000; int n, T[ MAX ]; cout << "podaj liczbe naturalna: "; cin >> n; generuj( T, n ); for( int i = 2; i <= n; i++ ) if( T[ i ] == 1 ) cout << i << "\t"; cout << endl; system( "pause" ); return 0; }
|
|
Jacob99 |
» 2014-05-16 18:15:18 #include <iostream> #include <stdlib.h> using namespace std;
void generuj( int T[], int n ) { int i, m; for( i = 2; i <= n; i++ ) T[ i ] = 1; i = 2; while( i <= n ) { m = 2 * i; while( m <= n ) { T[ m ] = 0; m = m + i; } do i++; while( T[ i ] == 0 && i <= n ); } }
main() { const int MAX = 10000; int n, T[ MAX ]; cout << "podaj liczbe naturalna: "; cin >> n; generuj( T, n ); for( int i = 2; i <= n; i++ ) if( T[ i ] == 1 ) cout << i << "\t"; cout << endl; system( "pause" ); return 0; } |
|
« 1 » |