Problem Z Alfabetem
Ostatnio zmodyfikowano 2009-10-27 19:04
Pemox Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem Z Alfabetem » 2009-10-27 16:15:27 A więc mam książkę "Symfonia C++ Standard" no i tam jest takie zadanie, zacytuje je: "Używając operatora "reszta z dzielenia" - napisz program, który będzie wypisywał na ekranie kolejne liczby alfabetu. Pierwszych osiem (A-H) ma być wypisywanych po dwie litery w jednym rzędzie, a co do następnych, to program ma zadać użytkownikowi pytanie (po ile liter ma wypisywać dalej). Zależnie od tej odpowiedzi następne litery mają być wypisywane według nowej zasady." No i wyszło tak, że zrobiłem ten program ale nie użyłem operatora "%" i nie wiem jak go użyć. To mój kod: http://wklej.org/hash/69afc679d7/Naprawdę w nim namieszałem i plis mógłby mi ktoś pomóc? |
|
Elaine |
» 2009-10-27 17:17:49 Pewnie chodzi o coś w tym stylu: #include <cstdio> using namespace std;
void printChars( char start, char end, int count ) { int i = 0; for( char ch = start; ch <= end; ch++ ) { putchar( ch ); i++; if( i % count == 0 ) putchar( '\n' ); } fflush( stdout ); }
int main() { int count; printChars( 'A', 'H', 2 ); scanf( "%d", & count ); printChars( 'I', 'Z', count ); } |
|
Pemox Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-10-27 19:04:23 Rozwiązanie dobre ale połowy nie rozumiem :P To były pytania do pierwszych rozdziałów książki i w ogóle jeszcze tego nie było. ;] Odpuszczę sobie to zadanie, trudno. Ale dzięki za chęci. Można zamknąć. |
|
« 1 » |