[C++][WinApi] Odczytywanie danych z pliku - działa tylko z poziomu aplikacji
Ostatnio zmodyfikowano 2014-05-30 21:55
maly |
» 2014-05-28 16:23:18 GetCommandLine i sprawdzasz z jakim argumentem została uruchomiona aplikacja. |
|
barti2287 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-05-28 19:33:29 Dziękuję wszystkim za pomoc. Na potrzeby pisania programu dopiero zacząłem operować na plikach w WinApi, więc rzeczywiście myślałem, że to się samo zrobi :).
Próbowałem coś pokombinować z tym co mi podaliście, ale niestety z każdą próbą kompilacji moich intuicyjnych wariacji napotykałem serię błędów generowaną przez mój sam program. Czy mógłby mi ktoś dokłądnie opisać co trzeba zrobić aby pobrać taką nazwę wraz z otworzeniem pliku? Albo ewentualnie podesłać link do jakiegoś kursu?
Z góry dzięki! |
|
Monika90 |
» 2014-05-28 20:43:52 Proszę, raczej brzydki kod, ale chyba zadziała w większości wypadków. Pokazuje on jak wydobyć nazwę pliku z parametru funkcji WinMain #include <windows.h> #include <cstring>
int WINAPI WinMain( HINSTANCE, HINSTANCE, PSTR cmd, int ) { if( cmd[ 0 ] ) { char delim = ' '; if( cmd[ 0 ] == '"' ) { ++cmd; delim = '"'; } if( char * end = std::strchr( cmd, delim ) ) * end = 0; MessageBox( NULL, cmd, "nazwa pliku to", 0 ); } return 0; }
Zamiast tego możesz spróbować użyć funkcji CommandLineToArgvW |
|
barti2287 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-05-30 21:55:45 Dziękuję wszystkim za pomoc!
Zamykam. |
|
1 « 2 » |