kalkulator
Ostatnio zmodyfikowano 2014-06-05 11:15
snajperek130 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
kalkulator » 2014-06-05 11:08:26 Witam, mam problem z napisaniem kalkulatora na 2 liczby. Moje pytanie to jaka zmienna przyporzadkować do dzialanie, bo int jak w tym przypadku nie moze byc. Wiem, ze mozna to inaczej napisac, ale probuje od tej strony :). #include<iostream> int main() { int liczba1, liczba2; int dodawanie = liczba1 + liczba2; int odejmowanie = liczba1 - liczba2; int mnozenie = liczba1 * liczba2; int dzielenie = liczba1 / liczba2; int dzialanie = dodawanie, odejmowanie, dzielenie, mnozenie; std::cout << "Podaj pierwsza liczbe:"; std::cin >> liczba1; std::cout << "Podaj druga liczbe:"; std::cin >> liczba2; std::cout << "Podaj slownie rodzaj dzialania:"; std::cin >> dzialanie; switch( dzialanie ) { case dodawanie: std::cout << dodawanie <<; } return 0; }
|
|
pekfos |
» 2014-06-05 11:12:52 int dodawanie = liczba1 + liczba2; int odejmowanie = liczba1 - liczba2; int mnozenie = liczba1 * liczba2; int dzielenie = liczba1 / liczba2;
|
To niepoprawne. int dzialanie = dodawanie, odejmowanie, dzielenie, mnozenie;
|
To tym bardziej.. Nie ma takiego czegoś. switch( dzialanie ) { case dodawanie: std::cout << dodawanie <<; }
|
Błędne użycie cout i switch. int to liczba, a nie tekst. Do tekstu jest std::string. |
|
snajperek130 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-06-05 11:15:28 Dzieki, wlasnie std::string bylo mi potrzebne. Popisze teraz i zobacze... |
|
« 1 » |