00Andre  | 
» 2014-06-12 20:49:07 To każdej chwili można zmienić czy na wyczytanie, czy na normalną tablice, nie ma problemu. Czemu według ciebie 2/3 to nie ma sensu ? I czemu  !plik.eof()  nie jest poprawne ?  | 
 | 
pekfos  | 
» 2014-06-12 20:53:42 | Czemu według ciebie 2/3 to nie ma sensu ? I jak mam określić ilość lin zapełnionych zapisanych w pliku ? |  
 Np prawie tak, jak zrobiłeś. Tylko nigdzie nie używasz tej wartości. Stąd 2/3 samego  fora jest bez sensu, a resztę można zapisać w  while.  | 
 | 
00Andre  | 
» 2014-06-12 20:56:06 Jak nie używam ? To po co to wyczytałem do vector'a typu string ? Po to aby potem każdy znak przydzielić do tablicy dwuwymiarowej typu char, jeśli bym jakieś nie używał to bym jej nie deklarował ;)
  // Edit A to czy pętla for czy while to zależy od każdego innego, mi bardziej jest wygodniej używać pętle  for niż while, a po for to do..while ;)  | 
 | 
pekfos  | 
» 2014-06-12 21:04:29 | A to czy pętla for czy while to zależy od każdego innego, mi bardziej jest wygodniej używać pętle  for niż while |  
 Nawet jak piszesz bez sensu, to jest wygodniej niż z sensem? for( unsigned a = 0; !plik.eof(); a++ )
  Gdzie używasz tego  a..?  | 
 | 
00Andre  | 
» 2014-06-12 21:15:23 Nie używam tego a, a ta zmienna jest dla tylko pętli a potem jej nie ma, więc nie wiem po co się przejmować, oczywiście mogłem to lepiej napisać, ale , że ja użyłem zmienną a w petli for i jej nie używam to jest wielki problem ...  | 
 | 
MrKreistos Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
» 2014-06-16 23:27:45 Ja mam jeszcze bardziej zagmatwane. To jest już cały program z wykorzystaniem stringów, ale [Error] ld returned 1 exit status więc prosiłbym o przejrzenie kodu. #include<iostream> #include <conio.h> #include<cstdlib> #include<string> #include<cstring>
  using namespace std;
  int change( string text, string klucz, string szyk, int length1, int length2 ); char numer( char text, char klucz ); int liczba( int znak ); char litera( int znak );

using namespace std; int main() {     using namespace std;     string klucz;     int length1;     cout << "podaj klucz: ";     getline( cin, klucz );     length1 = klucz.length();          string szyk;     cout << "podaj szyk: ";     cin >> szyk;          string text;     int length2;     cout << "podaj tekst: ";     getline( cin, text );     length2 = text.length();          cout << text;          change( text, klucz, szyk, length1, length2 );          system( "pause" );     return 0; }

int change( string text, string klucz, int szyk[], int length1, int length2 ) {     char output1[ length2 ];     char output2[ length2 ];     short int numer_klucza = 0;     for( int i = 0; i < length2; i++ )     {         output1[ i ] = text[ i ];         numer_klucza = i % length1;         output2[ i ] = numer( output1[ i ], klucz[ i % length1 ] );         cout << output2;     }     return 0; }

char numer( char text, char klucz )  {     int numer;     numer = liczba( text ) + liczba( klucz );          return numer; }

int liczba( char znak )  {     int liczba;     switch( znak )     {     case 32:         liczba = 0;         break;     case 97:         liczba = 1;         break;     case 98:         liczba = 2;         break;     case 99:         liczba = 3;         break;     case 100:         liczba = 4;         break;     case 101:         liczba = 5;         break;     case 102:         liczba = 6;         break;     case 103:         liczba = 7;         break;     case 104:         liczba = 8;         break;     case 105:         liczba = 9;         break;     case 106:         liczba = 10;         break;     case 107:         liczba = 11;         break;     case 108:         liczba = 12;         break;     case 109:         liczba = 13;         break;     case 110:         liczba = 14;         break;     case 111:         liczba = 15;         break;     case 112:         liczba = 16;         break;     case 113:         liczba = 17;         break;     case 114:         liczba = 18;         break;     case 115:         liczba = 19;         break;     case 116:         liczba = 20;         break;     case 117:         liczba = 21;         break;     case 118:         liczba = 22;         break;     case 119:         liczba = 23;         break;     case 120:         liczba = 24;         break;     case 121:         liczba = 25;         break;     case 122:         liczba = 26;         break;     }     return liczba; }

char litera( int znak )  {     char litera;     switch( znak )     {     case 0:         litera = 32;         break;     case 1:         litera = 97;         break;     case 2:         litera = 98;         break;     case 3:         litera = 99;         break;     case 4:         litera = 100;         break;     case 5:         litera = 101;         break;     case 6:         litera = 102;         break;     case 7:         litera = 103;         break;     case 8:         litera = 104;         break;     case 9:         litera = 105;         break;     case 10:         litera = 106;         break;     case 11:         litera = 107;         break;     case 12:         litera = 108;         break;     case 13:         litera = 109;         break;     case 14:         litera = 110;         break;     case 15:         litera = 111;         break;     case 16:         litera = 112;         break;     case 17:         litera = 113;         break;     case 18:         litera = 114;         break;     case 19:         litera = 115;         break;     case 20:         litera = 116;         break;     case 21:         litera = 117;         break;     case 22:         litera = 118;         break;     case 23:         litera = 119;         break;     case 24:         litera = 120;         break;     case 25:         litera = 121;         break;     case 26:         litera = 122;         break;     }     return litera; }
  W miarę możliwości tłumaczcie łopatologicznie bo nie jestem jakoś zbyt zaawansowany w cpp.  | 
 | 
Glazus  | 
» 2014-06-17 14:46:49 | Nie używam tego a, a ta zmienna jest dla tylko pętli a potem jej nie ma, więc nie wiem po co się przejmować, oczywiście mogłem to lepiej napisać, ale , że ja użyłem zmienną a w petli for i jej nie używam to jest wielki problem ... |  
 Więc po co jej użyłeś? Każda zmienna zajmuje pamięć, każda operacja na zmiennej zajmuje czas. A Ty tworzysz zmienną której nawet nie używasz i jeszcze na niej operujesz ( a++ ). Nie po to powstawały różne funkcje, byś do wszystkiego wykorzystywał  for . Forem możesz zastąpić na dobrą sprawę także  if  i inne - pytanie po co? Jak to powiedział kiedyś jeden z moich prowadzących (przedmiot zupełnie z programowaniem niezwiązany, ale myśl w każdej inżynierskiej dziedzinie dobra) "po co tworzyć byty niepotrzebne?".  | 
 | 
pekfos  | 
» 2014-06-21 15:46:40 [Error] ld returned 1 exit status  |  
 To jedyny błąd..? Z całego zbioru błędów podałeś ten najbardziej bezużyteczny, brawo.  | 
 | 
| 1 « 2 »  3 |