dzielenie kodu na pliki źródłowe
Ostatnio zmodyfikowano 2009-11-09 13:17
klarinet Temat założony przez niniejszego użytkownika |
dzielenie kodu na pliki źródłowe » 2009-11-02 21:23:13 Mam problem z podzieleniem kodu programu na pliki źrodłowe .. ponieważ za każdym razem kompilator wywala mi tonęę... errorów ;/ ostatnio sprobowalam przepisac dla testu ten programik z kursu ..ale tez mi sie nie kompiluje . Prosze o pomoc .. bo mi wywala blad z pierwsze linijce ?? Kod : #ifndef "plik.hpp"
#define "plik.hpp" #include <oistream>
struct boki { double bokA; double bokB; double bokC; bool czy_prawda; };
struct wyniki { double wynik1; double wynik2; double wynik3; bool czy_prawda; };
wyniki twierdzenie( boki pobierzBoki ); void WyswietlWyniki( const wyniki wynik );
#endif -----------------------------------------------------------------------
#include "plik.hpp" #include "cmath" #include <cstdlib> #include <string> #include <iostream> #include<iomanip>
using namespace std;
wyniki twierdzenie( bokiTrojkata pobierzBoki ) { using std::pow; wyniki odpowiedz; if(( pow( pobierzboki.bokA, 2 ) + pow( pobierzboki.bokB, 2 ) ) == pow( pobierzboki.bokC, 2 ) ) { odpowiedz.wynik1 =( pow( pobierzBoki.bokA, 2 ) ); odpowiedz.wynik2 =( pow( pobierzBoki.bokB, 2 ) ); odpowiedz.wynik3 =( pow( pobierzBoki.bokC, 2 ) ); odpowiedz.czy_prawda = true; } else { odpowiedz.czy_prawda = false; } return odpowiedz; } void WyswietlWyniki( const wyniki ) { using std::cout; if( wynik.czy_prawda ) { cuo << "\n to sa boki trojkata , a dodatkow orojkata prost \n" << "udalo sie to ustalic dzieki twoerdzeniu pitagorasa \n" << "bok a*a = " << wynik.wynik1; << "\t bok b*b = " << wynik.wynik2; << "\t bok c*c = " << wynik.wynik3; << " \n twierdzenie pitagorasa to a*a + b*b = c*c \n" << "\n"; } else cout << "\n podane boki nie tworza trojkata prostakatnego lub innego \n\n"; }
----------------------------------------------------------------------------
#include <string> #include <iostream> #include <new.h> #include<iomanip>
using namespace std;
int main() { using std::cout; using std::cin; boki wprowadzDane; wyniki wyswietl; cuo << wprowadz dane bokow a b c: "; while( cin >> wprowadzDane.bokA >> wprowadzDane.bokB >> wprowadzDane.bokC ) { wyswietl = wierdzenie( wprowadzDane ); WysweilWyniki( wysweil ); cout << "\n podaj ponownie boki lub 'k' by wyjsc \n "; } return 0; } |
|
DDD |
» 2009-11-02 22:06:46 Ja przypuszczam, że nie masz tamtej biblioteki. Ale to tylko moje przypuszczenia:) Ja jeszcze nie dzieliłem projektu na parę kodów źródłowych więc nie jestem pewny!:D |
|
DejaVu |
» 2009-11-02 22:09:05 Czy w kursie masz taki wiersz? |
|
Pakrys41 |
dzielenie kodu na pliki źródłowe » 2009-11-09 13:17:38 Na początku kodu jest błąd przy dołączaniu: jest "include <oistream>" a powinno być "include <iostream>. Ponadto używane jest polecenie "cuo". Jeśli chce się wyprowadzić napis używa się cout << "tekst";. |
|
« 1 » |