Uruchamianie html za pomocą exe z pendrive
Ostatnio zmodyfikowano 2014-06-17 18:03
bartekwwa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Uruchamianie html za pomocą exe z pendrive » 2014-06-16 23:57:24 Witajcie, wydawało mi się, że otrzymałem proste zadanie do wykonania na dwie linijki kodu. Jak się okazało przeliczyłem się - nic dziwnego dopiero zaczynam z tematem pisania i rozumienia. Mam na pendrive plik HTML i EXE. Uruchomienie programu exe ma za zadanie automatyczne wyzwolenie uruchomienia pliku html w dowolnej przeglądarce. Kod zmienia swoją formę już od 3h:). Obecnie wygląda tak: #include <iostream> #include <Windows.h>
using namespace std;
int main() { ShellExecuteA( 0, "open", "iexplore.exe", "%/LIS.html", 0, SW_MAXIMIZE ); return 0; }
Obecnie odpala się jakaś defaultowa strona www po uruchomieniu exe. Próbowałem wyszukać w necie odpowiednika %homedrive% ale chyba nie tędy droga :P ... Czy ktoś z Was widzi czego mi brakuje (prócz wiedzy)? :) Pozdrawiam, Bartek |
|
MrPoxipol |
» 2014-06-17 10:10:45 Samo otwieranie strony w domyślnej przeglądarce: ShellExecuteA( NULL, "open", adres, NULL, NULL, SW_SHOWNORMAL ); Katalog roboczy (jeśli opcja niżej podana nie będzie działać): GetCurrentDirectory(). |
|
Sakatoku |
» 2014-06-17 10:15:15 Może spróbuj tak : ShellExecuteA( 0, "open", "LIS.html", NULL, NULL, SW_MAXIMIZE ); |
|
» 2014-06-17 11:52:24 Dzięki za Wasze zaangażowanie. Wcześniej próbowałem też w ten deseń zadziałać i nic nie pomogło. Problem w tym, że nie otwieram strony www, która jest zamieszczona na sieci, a plik html osadzony na pendrive. W kodzie muszę wskazać lokalizację tego pliku. Niemniej ta lokalizacja nie może być ustawiona na sztywno, gdyż w moim kompie pendrive wpada na dysk G, a u kogo innego na dysk E, itp. Muszę znaleźć sposób na wskazanie dynamicznej litery dysku pendrive. |
|
Glazus |
» 2014-06-17 14:38:19 Ale w czym problem? Rozwiązanie Sakatoku powinno przecież działać. Przynajmniej z tego co napisałeś wynika, że plik html i exe są na pendrive, więc w domyśle również w jednym katalogu. |
|
» 2014-06-17 18:03:18 Super! :) rzeczywiście działa. Próbowałem w ten sam sposób wcześniej to napisać ale widocznie miałem błąd w składni :) Błąd nowicjusza :P Jeszcze raz wielkie dzięki Panowie! :) |
|
« 1 » |