Zadanie domowe lekcja 18. - Tablice jednowymiarowe.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-06-21 13:33
Haryen Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie domowe lekcja 18. - Tablice jednowymiarowe. » 2014-06-20 16:31:34 Witam! Prosiłbym o skontrolowanie mojego rozwiązania. Niby wszystko działa poprawnie, ale chciałbym się dowiedzieć czy można w konsoli przewinąć do początku, żeby można było obejrzeć każdy element od zerowego? Bo teraz elementów jest zbyt dużo i widzę tylko elementy od 705 do końca. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int main() { int iTablica[ 999 ]; int iWylosowana, iLicznik = 0, iSuma = 0; srand( time( NULL ) ); do { iWylosowana = rand() % 7 + 4; iTablica[ iLicznik ] = iWylosowana; cout << "Liczba nr: " << iLicznik + 1 << " " << iTablica[ iLicznik ] << endl; iLicznik++; } while( iLicznik < 999 ); cout << endl; iLicznik = 0; do { iSuma += iTablica[ iLicznik ]; iLicznik++; } while( iLicznik < 999 ); cout << "Suma elementow tablicy: " << iSuma << endl; return 0; }
|
|
pekfos |
» 2014-06-20 22:27:24 chciałbym się dowiedzieć czy można w konsoli przewinąć do początku, żeby można było obejrzeć każdy element od zerowego? |
Nie, jeśli bufor konsoli jest zbyt mały. Można zmienić jego rozmiar funkcjami z WinAPI. Jeśli chcesz tylko skontrolować poprawność wyjścia, przekieruj je do pliku. |
|
grzeso |
» 2014-06-20 23:03:21 Lub zmień 999 na 5. Spokojnie sobie sprawdzisz czy wszystko dobrze działa. A jak będzie działać przy 5 elementach to przy 999 pewnie też |
|
Haryen Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-06-21 13:33:01 Tak, sprawdzałem przy 10. Wszystko działało. Sprawdziłem również po przekierowaniu do pliku i przy okazji nauczyłem się czegoś nowego. :D Dzięki. |
|
« 1 » |