Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

[Allegro] Konsola + biblioteka allegro

Ostatnio zmodyfikowano 2008-06-07 22:33
Autor Wiadomość
lynx
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2008-06-02 21:08:46
Kompilator: Default compiler
Wykonywanie  g++.exe...
g++.exe "C:\Dev-Cpp\cwiczenia_z_allegro\Projekt1.cpp" -o "C:\Dev-Cpp\cwiczenia_z_allegro\Projekt1.exe"    -I"C:\Dev-Cpp\lib\gcc\mingw32\3.4.2\include"  -I"C:\Dev-Cpp\include\c++\3.4.2\backward"  -I"C:\Dev-Cpp\include\c++\3.4.2\mingw32"  -I"C:\Dev-Cpp\include\c++\3.4.2"  -I"C:\Dev-Cpp\include"  -I"C:\Dev-Cpp\allegro"   -L"C:\Dev-Cpp\lib"
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0x27):Projekt1.cpp: undefined reference to `_install_allegro_version_check'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0x2c):Projekt1.cpp: undefined reference to `install_keyboard'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0x38):Projekt1.cpp: undefined reference to `set_color_depth'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0x64):Projekt1.cpp: undefined reference to `set_gfx_mode'

C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0x69):Projekt1.cpp: undefined reference to `_imp__default_palette'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0x71):Projekt1.cpp: undefined reference to `set_palette'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0x7e):Projekt1.cpp: undefined reference to `_imp__screen'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0xa4):Projekt1.cpp: undefined reference to `makecol'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0xcd):Projekt1.cpp: undefined reference to `_imp__font'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0xd8):Projekt1.cpp: undefined reference to `_imp__screen'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0xe2):Projekt1.cpp: undefined reference to `textout_ex'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0xe7):Projekt1.cpp: undefined reference to `readkey'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0xec):Projekt1.cpp: undefined reference to `allegro_exit'
C:\DOCUME~1\Piotrek\USTAWI~1\Temp/ccELbaaa.o(.text+0x146):Projekt1.cpp: undefined reference to `_WinMain'
collect2: ld returned 1 exit status
Wykonanie zakończone

Nie wiem co jest, jak ostatnim razem to kompilowałem było chyba inaczej, ale z tego wydaje mi się, że tak jak by nie ma allegro. A więc co, przeinstalować dev i allegro??

Sorry za emoty, same się dodały.

P-807
DejaVu
Allegro - problem z kompilacją
» 2008-06-02 21:31:02
W tym temacie masz odpowiedzi na swoje pytania dlaczego nie działa Tobie allegro
http://ddt.pl/forum/index.php?Tid=123. Temat może trochę długi, ale odpowiedź jest tam w 100% na Twój problem.
P-808
lynx
» 2008-06-02 21:50:37
Aha, chcę tylko powiedzieć, że ten stary program który zrobiłem to kompiluje bez błędów tyle że nie wyświetla konsoli lub allegro. Znaczy się wszystko ok tylko allegro wyskakuje tylko na ułamek sekundy pomimo dodania funkcji
stop = readkey();

Dodałem jedną z funkcji do konsolidatora (najbliższą która nie wywalała błędu podczas kompilacji)I to nie pomaga.
P-809
DejaVu
» 2008-06-02 21:56:32
Allegro nie może Ci działać jeśli nie masz skonfigurowanego projektu, a z logów, które wkleiłeś jednoznacznie wynika że Twój projekt nie jest skonfigurowany.
P-810
lynx
» 2008-06-02 22:01:06
Ale ja mam na samym początku konsolidatora dodane -lalleg_s i działa (chyba). A więc jeżeli tylko chodzi Ci tylko o dodanie tych wersów które ktoś napisał w poście, to wydaje mi się że to nie pomoże.
P-811
DejaVu
» 2008-06-02 22:04:30
Spraw najpierw by Ci się skompilował program ten, który Ci wkleiłem i oczywiście żeby działał. Później będzie można dyskutować o ewentualnych dalszych problemach. Problemy w programowaniu rozwiązuje się sekwencyjnie :P
P-812
lynx
» 2008-06-02 22:13:21
Sorry nie działa :( zdaje mi się że po prostu potrzebuję jakiejś mocniejszej funkcji niż readkey();

Ten twój program nie chce się skompilować nie wiem dlaczego.
P-813
DejaVu
» 2008-06-02 22:49:50
Poświęć trochę czasu i przeczytaj temat http://ddt.pl/forum/index.php?Tid=123. Realizuj go krok po kroku, a napewno uda Ci się skompilować program ten, który dałem (jak i każdy inny wykorzystujący allegro).
P-814
1 « 2 » 3
Poprzednia strona Strona 2 z 3 Następna strona