lynx Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2008-06-07 16:59:49 Twojego programu jak nie skompilowałem tak nie skompilowałem, ale zauważyłem, że jeżeli twój kod wkleje do kodu który automatycznie się tworzy po przyciśnięciu ikonki allegro (static) w dev c++ przy tworzeniu nowego projektu. Kod wygląda tak, i działa bezproblemowo: #include <allegro.h>
void init(); void deinit();
int main() { init(); while( !key[ KEY_ESC ] ) { set_color_depth( 8 ); set_gfx_mode( GFX_AUTODETECT, 800, 600, 0, 0 ); set_palette( default_palette ); clear_to_color( screen, 48 ); textout_ex( screen, font, "Witaj w Allegro !", 20, 20, makecol( 255, 0, 255 ), - 1 ); readkey(); } deinit(); return 0; } END_OF_MAIN()
void init() { int depth, res; allegro_init(); depth = desktop_color_depth(); if( depth == 0 ) depth = 32; set_color_depth( depth ); res = set_gfx_mode( GFX_AUTODETECT_WINDOWED, 640, 480, 0, 0 ); if( res != 0 ) { allegro_message( allegro_error ); exit( - 1 ); } install_timer(); install_keyboard(); install_mouse(); }
void deinit() { clear_keybuf(); }
Skasowałem dwie pierwsze i ostatnie linijki, bo były już w void init(); i void deinit(); No i nie wiem dlaczego ale program działa bezproblemowo :D I co teraz zawsze musze pisać aplikacje z przykładu? |
|
DejaVu |
» 2008-06-07 20:07:59 Jak tworzysz program z przykładu, tworzy Ci się projekt. Projekt ten jest skonfigurowany tak, aby działał pod nim allegro. Możesz tworzyć własne projekty i konfigurować go tak, aby działało pod nim allegro. Możesz też wykorzystywać projekt, który jest dostępny w Dev-C++ po zainstalowaniu allegro i czyścić zawartość całego pliku *.cpp, a następnie klepać tam własne rzeczy. Jeśli wejdziesz sobie w ustawienia projektu zobaczysz, że w kilku miejscach są wpisane linijki dzięki którym można korzystać z biblioteki allegro. |
|
» 2008-06-07 21:21:24 Aha czyli to dlatego program działa w projekcie z przykładu a tak nie, a więc miałeś całkowitą racje chodzi tu o konfigurację. Tylko że ja jeszcze praktycznie nigdy tego nie robiłem :/. A więc po przeglądam konfigurację przykładu i zapiszę ją sobie na kompie w postaci pliku tekstowego, a później będę wklejał.
A czy jakbym skopiował konfigurację do "jakiejś tam domyślnej opcji projektu" to by działało na każdego typu programach, tych z allegro i nie? |
|
» 2008-06-07 22:33:33 Haha.. skompilowałem twój kod ...ufff w końcu będę mógł coś pomajstrować z allegro. :) Skopiowałem opcje konsolidatora itp. z przykładu do domyślnych opcji kompilatora, teraz już będę miał problem z głowy :D Wielkie dzięki, teraz tylko muszę napisać ten stary program, bo po reinstalacji dev-c++ go nie skopiowałem, jeszcze raz dzięki.
Otwieram, temat ponieważ mój problem nie został do końca rozwiązany, przynajmniej drugi.
Kompilować programy w allegro kompiluję, ale... Nadal mam problem z funkcją readkey();, próbowałem zastąpić ją getch();, jest lepiej, bo coś widać, tylko, że jak nacisnę przycisk to okno się nie kasuje. Używam opcji projektu Win32 Konsola, bo w GUI wogóle nie mam konsolki na początku programu. A więc czy znacie jeszcze jakąś funkcję, zatrzymującą program do naciśnięcia przycisku?
Zamykam temat, bo udało mi się rozwiązać problem. Wystarczyło dodać funkcję install_keyboard(); i readkey(); działa poprawnie. |
|
1 2 « 3 » |