Problem z pętla - if.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-06-23 21:24
Farson Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z pętla - if. » 2014-06-23 19:36:44 Witam, Ropocząłem nauke CPP korzystając z tutoriala "C++ - od zera do gier kodera". Obecnie stanąłem na zadaniu, w którym mam stworzyć aplikacje, gdzie po uzyskaniu informacji - w tym wypadku liczby całkowitej - od usera program przyporządkuje - tę liczbę - do jednego z czterech przedziałów: liczb ujemnych, jednocyfrowych, dwucyfrowych i pozostałych. Kod wygląda obecnie tak: #include <iostream> using namespace std;
int main() { int nliczba; cout << "Podaj liczbe calkowita: "; cin >> nliczba; if( nliczba < 0 ) { cout << "Liczba " << nliczba << " jest liczba ujemna"; } if( nliczba > 0 && nliczba < 10 ) { cout << "Podales liczbe jednocyfrowa"; } if( nliczba > 10 && nliczba < 99 ) { cout << "Podales liczbe dwucyfrowa"; } else( nliczba >= 100 ); getch(); }
Niestety po kompilacji pojawia się komunikat o treści "error: 'getch' was not declared in this cope". Obecnie korzystam z Code:Blocks i co ciekawe na tablecie w programie CPPDroid wszystko hula. Jestem zupełnie zielony w temacie CPP. Uczę się od kilku dni, więc proszę o wyrozumiałość :) |
|
SeaMonster131 |
» 2014-06-23 19:40:08 Kod wstawiaj w znaczniki [cpp] .. [/cpp] i poprawnie nazywaj tematy. getch() pochodzi z biblioteki conio.h (#include <conio.h>). Ten kod jest niepotrzebny, bo nic nie robi. |
|
newboyy |
» 2014-06-23 20:01:52 Ale żeby Ci nie krzaczyło programu to zamiast else( nliczba >= 100 ) wstaw np. else cout << "Zbyt duza liczba";
Oczywiście jak usuniesz warunek else to nic się nie stanie , lecz dobrze się uczyć estetyki programowania od początku. |
|
Farson Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-06-23 20:11:01 Dziękuje za pomoc i przepraszam za błędy w swoim pierwszym temacie.
A tak z ciekawości. Jakim cudem ten sam kod zadziałał na innym IDE? Czy to możliwe, aby część bilbiotek była wczytywana domyślnie? |
|
pekfos |
» 2014-06-23 21:24:51 Czy to możliwe, aby część bilbiotek była wczytywana domyślnie? |
Nie, ale mogą być dołączane przez implementację innych. Program jest źle napisany, jeśli to wpływa na to, czy się kompiluje. |
|
« 1 » |