Pakrys41 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Biblioteka Winbgim i tytuł okna » 2009-11-09 08:53:25 Tworząc okno graficzne przy pomocy polecenia "initwindow" otrzymuje się nazwę okna "Window BGI".(belka tytułowa) Jaka instrukcja tworzy okno o dowolnej nazwie tz. jaką chce nadać nazwę programista. |
|
DejaVu |
» 2009-11-09 16:46:17 |
|
» 2009-11-09 18:17:34 Ta funkcja nie działa. Wpisanie tej funkcji w kodzie programu wyrzuca błąd. Zastąpienie tej funkcji funkcją "initwindow(int width, int height)" powoduje powstanie okna z tytułem "Window BGI". Dzieje się to w kompilatorze Dev-Cpp i w kompilatorze Borland 5.5 z nakładką Relo2. Czy jest jakiś inny sposób na wpisanie własnej nazwy okna?. |
|
DejaVu |
» 2009-11-09 18:20:35 initwindow( 800, 600, "Jakas nazwa" ); Mówisz, że to nie działa? |
|
» 2009-11-09 19:28:55 Taki zapis nie działa. Pojawia się błąd. Jestem odsyłany do biblioteki winbgim.h do linijki o treści: void initwindow PROTO((int, int)); |
|
» 2009-11-11 12:55:43 W pliku winbgim.cpp w linijce kodu o numerze 2366 znajduje się taki wpis:
hWnd = CreateWindow("BGIlibrary", "Windows BGI", WS_OVERLAPPEDWINDOW, 0, 0, window_width+BORDER_WIDTH, window_height+BORDER_HEIGHT, (HWND)NULL, (HMENU)NULL, 0, NULL);
zapis w funckji CreateWindow "Windows BGI" należy zamienić na taki jaki my chcemy aby figurował na belce nazwy tworzonego okna. W tym pliku również nie ma funkcji int initwindow(int width, int height, const char* title="Windows BGI", int left=0, int top=0, bool dbflag=false, closeflag=true); natomiast jest funkcja int initwindow(int width, int height;za pomocą której nie nadamy nazwy dla tworzonego okna. Zająłem się tym zagadnieniem i wyżej podałem sposób jak to można rozwiązać. Nie jest to doskonały sposób trochę uciążliwy bo każdorazowo trzeba wchodzi do pliku winbgi.cpp i wpisywać swoją nazwę. Zagadnieniem tym będę się dalej zajmował ,więc proszę Administratora aby nie kończył tematu.
|
|
» 2009-11-12 19:05:46 Aby używać funkcji za pomocą której będzie można nadawać dowolną nazwę oknu (belka tytułowa)należy mieć zainstalowaną bibliotekę Winbgim w wersji 6. Mając już tą bibliotekę zainstalowaną można korzystać z funkcji: int initwindow(int width, int height, const char* title="Windows BGI", int left=0, int top=0, bool dbflag=false, bool closeflag=true); Biblioteka jest do pobrania za strony http://www.codecutter.net/tools/winbgim/
|
|
« 1 » |