Problem z zadaniem domowym z rozdziału o tablicach jednowymiarowych.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-07-08 12:39
Yaoo Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z zadaniem domowym z rozdziału o tablicach jednowymiarowych. » 2014-07-08 11:49:54 Witam, mam problem ze zrobieniem zadania domowego: Napisz program, który wylosuje 999 liczb całkowitych z zakresu od 4 do 10 włącznie, wypisze te wartości na ekran, po czym zsumuje je i wynik wypisze na ekran. Program ma wykorzystywać tablicę, która zostanie najpierw wypełniona liczbami losowymi z określonego przedziału, a następnie wynik zostanie obliczony na podstawie zawartości całej tablicy. |
Więc mój program wygląda tak: #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> int main() { srand( time( NULL ) ); int liczba[ 1000 ]; int licznik = 0; do { std::cout << liczba[ licznik ] =(( std::rand() % 11 ) + 4 ) << std::endl; std::cout << liczba[ licznik ] << std::endl; licznik++; } while( licznik < 999 ); std::cout << "Wylosowano nastepujace liczby: "; licznik = 0; do { std::cout << liczba[ licznik ] << std::endl; licznik++; } while( licznik < 999 ); int suma = 0; licznik = 0; do { suma + liczba[ licznik ]; licznik++; } while( licznik < 999 ); std::cout << "Suma tych liczb to: " << suma << std::endl; return 0; } Gdy próbuję skompilować, kompilator mówi, że: In function 'int main()':| error: invalid operands of types 'int' and '<unresolved overloaded function type>' to binary 'operator<<'| ||=== Build failed: 1 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s)) ===| Z góry dziękuję za pomoc. |
|
pekfos |
» 2014-07-08 12:24:34 std::cout << liczba[ licznik ] =(( std::rand() % 11 ) + 4 ) << std::endl;
|
Weź przypisanie w nawiasy, jeśli faktycznie chcesz, by tam się znajdowało. suma + liczba[ licznik ];
|
To nic nie robi. |
|
» 2014-07-08 12:36:51 Okej, dzięki :) Jeszcze mi powiedz jak Ty to zrobiłeś, że moja wiadomość wygląda jak w Code Blocks, a nie jak zwykły tekst. |
|
» 2014-07-08 12:39:14 Dobra, już wiem. |
|
« 1 » |