Pętla For - problem, brak wartosci wyjsciowych
Ostatnio zmodyfikowano 2014-07-19 00:37
mikhar Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pętla For - problem, brak wartosci wyjsciowych » 2014-07-19 00:10:26 Witam, mam problem z pętlą for, albo z czymś innym. Prawdę mówiąc nie wiem dlaczego przestało to działać. Przez chwilę z błędem działała mi fukncja wypisz 2, poprawiłem ( zamiast 9 mialem 10, no i wiadomo wartosc poza tablica, jakas inna wielka liczba). Teraz u mnie nie wyswietla nic przy wywołaniu wypisz 2, czy tekstów które sobie od tak wrzuciłem. Nie widze przyczyny. #include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib> using namespace std; int losuj() { return( rand() % 21 ) + 10; } void wypisz( int tab[] ) { for( int i = 0; i < 10; i++ ) { cout << tab[ i ] << ","; } } void wypisz3( int tab[] ) { for( int i = 0; i < 10; i++ ) { cout << tab[ 9 - i ] << ","; } } void wypisz2( int tab[] ) { for( int i = 9; i < 0; i-- ) { cout << tab[ i ] << ","; } } int mi( int tab[] ) { int minimum; for( int i = 0; i < 10; i++ ) { if( i = 0 ) { minimum = tab[ i ]; cout << minimum << endl; } else { if( minimum - tab[ i ] >= 0 ) { minimum = tab[ i ]; } } } return minimum; } int main() { srand( time( NULL ) ); int tab[ 10 ]; for( int i = 0; i < 10; i++ ) { int a = losuj(); tab[ i ] = a; } wypisz( tab ); cout << endl; wypisz2( tab ); cout << endl; wypisz3( tab ); cout << endl; int minimum; minimum = mi( tab ); cout << minimum << endl; cout << "cos" << endl; cout << "cos" << endl; cout << "cos" << endl; return 0; } Pozdro. |
|
killjoy |
» 2014-07-19 00:25:22 Czy jesteś pewien co do tego warunku: i < 0 ? Przypominam tylko, że i = 9 :D |
|
mikhar Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-07-19 00:37:19 AAa... już wszystko wiem porównanie.... =, zamiast == a i<0 poprawiłem na i>-1. Dzięki za pomoc |
|
« 1 » |