Problem z zadaniem domowym lekcja 16. Program nie robi pętli do... while.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-07-27 18:08
dafuck17 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z zadaniem domowym lekcja 16. Program nie robi pętli do... while. » 2014-07-27 14:30:52 Siemka wlaśnie zabrałem się do robienia zadania domowego z lekcji 16. Treść: 1. Program losuje liczbę z przedziału od 1 do 1000. 2. Użytkownik zgaduje liczbę, która została wylosowana. 3. Jeżeli podana liczba jest za duża (za mała) gra wypisuje stosowny komunikat i powraca do kroku 2. 4. Jeżeli gracz trafi liczbę wylosowaną to progam kończy działanie, wypisując na ekran wylosowaną liczbę oraz liczbę 'strzałów', które oddał gracz. Gra ma być zabezpieczona przed możliwością wprowadzenia błędnych wartości liczbowych. Kod: #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> int main() { using namespace std; int mojaliczba; srand( time( NULL ) ); int liczba =(( rand() % 1000 ) + 1 ); cout << "Losowanie... " << endl; cout << "Wprowadz liczbe od 1 do 1000: " << endl; do { cin.clear(); cin.sync(); cin >> mojaliczba; if( mojaliczba < liczba ) cout << "Za malo" << endl; break; if( mojaliczba > liczba ) cout << "Za duzo" << endl; break; if( mojaliczba == liczba ) cout << "Zgadles! Gratulacje:)" << endl; } while( mojaliczba != liczba ); return 0; }
Jak na razie zrobiłem pierwsze 3 punkty lecz mam problem z pętlą do...while. Po prostu mi ona nie działa. Po podaniu jednej liczby kompilator kończy program. Żaden error mi się nie pojawił, nie wiem gdzie tkwi błąd :/ Pozdrawiam :) |
|
Mateus. |
» 2014-07-27 14:47:25 Co robi break w twoim programie? Wyrzuć to i będzie dobrze. |
|
dafuck17 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-07-27 18:08:27 Jejku jak moglem tego nie zauwazyc. Wcześniej kombinowalem z switch... case stad te break'i. Dzięki :D |
|
« 1 » |