# include < iostream>
Ostatnio zmodyfikowano 2014-07-28 13:25
Jozek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
# include < iostream> » 2014-07-27 16:05:59 Zaczynam przygodę z C++.Używam kompilatora CodeBlocks. Napisałem mały programik: [cpp. #include < iostream> using namespace std;
int main() { int rok rok = 2014; cout <<" dziś mamy rok" << rok; cin.get(); return 0 } Nie mogę go skompilować, bo dostaję flagę błędu : error: iostream: No such file or directory. Co tu jest nie w porządku? ------------------------------------------------------------------------------------------------
Tu jest wersja poprawiona:
#include <iostream>
using namespace std;
int main() { int rok; rok = 2014; cout <<" dziś mamy rok" << rok; cin.get(); return 0; } A tu jest log błędów:
D:\Dokumenty\KURS C++\Deklaracja zmiennych.c|1|error: iostream: No such file or directory| D:\Dokumenty\KURS C++\Deklaracja zmiennych.c|3|error: expected '=', ',', ';', 'asm' or '__attribute__' before 'namespace'| D:\Dokumenty\KURS C++\Deklaracja zmiennych.c||In function 'main':| D:\Dokumenty\KURS C++\Deklaracja zmiennych.c|9|error: 'cout' undeclared (first use in this function)| D:\Dokumenty\KURS C++\Deklaracja zmiennych.c|9|error: (Each undeclared identifier is reported only once| D:\Dokumenty\KURS C++\Deklaracja zmiennych.c|9|error: for each function it appears in.)| D:\Dokumenty\KURS C++\Deklaracja zmiennych.c|10|error: 'cin' undeclared (first use in this function)| ||=== Build finished: 6 errors, 0 warnings ===|
Nic nie rozumiem!
|
|
Mateus. |
» 2014-07-27 16:18:43 Dostaw ; w niektórych miejscach i poprawnie dołącz bibliotekę (chodzi o niepotrzebny biały znak). |
|
pekfos |
» 2014-07-27 16:26:00 Rozszerzenie pliku z kodem masz .cpp? |
|
Moorfox |
» 2014-07-27 20:53:51 Załóż projekt, a nie kompilujesz na surowo |
|
pekfos |
» 2014-07-27 20:59:58 Załóż projekt, a nie kompilujesz na surowo |
Dlaczego? |
|
Moorfox |
» 2014-07-27 21:03:47 Bo mi się zawsze Visual jak i Code Blocks o to plują. |
|
Jozek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Cd. #include < iostream> » 2014-07-27 22:27:19 Poszedłem za radą Moorfox'ai założyłem projekt. Napisałem jeszcze raz ten programik ale już w projekcie. Oto ten Programik: [cpp. #include <iostream> using namespace std;
int main() { int rok; rok = 2014;
cout <<" Dziś mamy rok =" << rok; cin.get(); return 0; } A tu jest ponownie log błedów:
ytkownik\Desktop\Dokumenty\Zmienne\Proba nr. 01.c|1|error: iostream: No such file or directory| ytkownik\Desktop\Dokumenty\Zmienne\Proba nr. 01.c|2|error: expected '=', ',', ';', 'asm' or '__attribute__' before 'namespace'| ytkownik\Desktop\Dokumenty\Zmienne\Proba nr. 01.c||In function 'main':| ytkownik\Desktop\Dokumenty\Zmienne\Proba nr. 01.c|9|error: 'cout' undeclared (first use in this function)| ytkownik\Desktop\Dokumenty\Zmienne\Proba nr. 01.c|9|error: (Each undeclared identifier is reported only once| ytkownik\Desktop\Dokumenty\Zmienne\Proba nr. 01.c|9|error: for each function it appears in.)| ytkownik\Desktop\Dokumenty\Zmienne\Proba nr. 01.c|10|error: 'cin' undeclared (first use in this function)| ||=== Build finished: 6 errors, 0 warnings ===| Można się wkurzyć, nie!? |
|
Moorfox |
» 2014-07-27 23:05:24 No to może jeszcze uruchom jako administrator :P ? Bo z tego co pisze nie może znaleźć iostream może nie ma praw xd ? i tak jak pekfos pisał rozszerzenie .cpp nie .c |
|
« 1 » 2 |