21. Losowanie bez powtórzeń.... coś nie działa
Ostatnio zmodyfikowano 2014-07-31 15:32
przemko06 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
21. Losowanie bez powtórzeń.... coś nie działa » 2014-07-31 15:06:31 Witam. Proszę o pomoc. Napisałem kod samodzielnie z zadania 21 losowanie bez powtórzeń i nie mogę dość do tego co jest źle. Proszę o wskazanie błedu :( #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int dopisz( int tablica[], int wylosowana, int ile ) { tablica[ ile ] = wylosowana; ile++; return ile; }
bool sprawdzenie( int wylosowana, int tablica[], int ile ) { int l = 0; if( ile == 0 ) return true; do { if( tablica[ l ] == wylosowana ) return false; l++; } while( l < ile ); return true; }
int losowanie( int start, int stop ) { srand( time( NULL ) ); int wylosowana, ilosc; ilosc =( stop - start ) + 1; wylosowana =( rand() % ilosc ) + start; return wylosowana; }
int main() { int tablica[ 5 ]; int ile = 0; bool poprawnosc; do { int wylosowana = losowanie( 4, 10 ); poprawnosc = sprawdzenie( wylosowana, tablica, ile ); if( poprawnosc == 1 ) ile = dopisz( tablica, ile, wylosowana ); } while( ile < 5 ); int l = 0; do { cout << tablica[ l ] << ", "; l++; } while( l < 5 ); }
|
|
pekfos |
» 2014-07-31 15:23:16 srand() wywołane w złym miejscu. int dopisz( int tablica[], int wylosowana, int ile )
|
ile = dopisz( tablica, ile, wylosowana );
|
Złe argumenty |
|
przemko06 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-07-31 15:32:03 ale głupi błąd popełniłem. dzięki wielkie za pomoc! :) |
|
« 1 » |