Problem z losowanie liczb
Ostatnio zmodyfikowano 2014-08-11 21:08
traker213 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z losowanie liczb » 2014-08-09 17:05:01 Witam. Mam problem z zadaniem domowym. Mam wylosowac 2 z 3 podanych przez usera liczb, ale nie wiem jak zmodyfikować komende rand(). To co do tej pory napisałem:
#include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std; bool byla( int liczba, int tab[], int licznik ) { if( licznik <= 0 ) return false;
int i = 0; do { if( tab[ i ] == liczba ) return true;
i++; } while( i < licznik );
return false; } int wylosuj(int a[], int b, int c, int d) {
return ((rand()%1)+a[b, c, d]);
}
int main() { srand( time( NULL ) ); int liczbyCin [ 3 ]; int licznik = 0; int liczba; int i = 0; do { cin >> liczbyCin [ i ]; i++;
}while(i != 3); do {
if( i == 3) { liczba = wylosuj(liczbyCin, 0, 1, 2); if (byla(liczba, liczbyCin, licznik) == false) { liczbyCin[licznik] = liczba; licznik++; } }
}while(licznik != 2 );
licznik = 0; do { cout << liczbyCin[licznik] << endl; licznik++;
}while( licznik != 2 ); return 0; }
|
|
Daedra |
» 2014-08-11 15:10:16 |
|
libed |
» 2014-08-11 16:13:19 Co wy macie ostatnio z tym dodawaniem zera? Ktoś walnął babola a ludzie bezmyślnie to powtarzają... |
|
pekfos |
» 2014-08-11 20:28:05 Co wy macie ostatnio z tym dodawaniem zera? Ktoś walnął babola a ludzie bezmyślnie to powtarzają... |
Myślą schematami. Coś trzeba dodać, chociaż nie ma potrzeby, więc dodają zero.. int wylosowana_liczba =( std::rand() % ile_liczb_w_przedziale ) + startowa_liczba;
| Pseudolosowe liczby całkowiteDaleko się tak nie zajdzie, ale z drugiej strony.. kto im zabroni nie myśleć..? return(( rand() % 1 ) + a[ b, c, d ] );
|
A to co? Wymyślona funkcjonalność języka, która jakoś nie działa? Tak też się daleko nie zajdzie.. |
|
Moorfox |
» 2014-08-11 21:08:34 BEST ZAPIS LICZBY 0 W HISTORII EVER - rand() % 1 EDIT: Tu nie ma nic do dodania w temacie są umiejętności programistyczne i jest wiedza programistyczna. Ci brak obu, a bez tego drugiego nawet nie zaczynaj tego zadania wracaj do kursów. |
|
« 1 » |