Trzymanie textu w tablicy
Ostatnio zmodyfikowano 2014-08-11 16:09
mgrD Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Trzymanie textu w tablicy » 2014-08-11 00:10:09 Witam, robię sobie taki programik ala Quiz i mam dylemat: gdzie trzymać pytania? Tablica czy plik? W programie będę sprawdzał, czy dane pytanie już było, żeby się nie powtarzało itp. Więc trzymając pytania w pliku musiałbym po wylosowaniu pytania otwierać plik i pobierać dany wers i wydaje mi się, że taka operacja też swoje żre. Czy najlepszym sposobem nie będzie trzymać tekstu w tablicy? Nie mam pojęcia ile będzie pytań, ale przypuścimy, że będzie...80 pytań(maxymalnie pytanie ma 4 wyrazy). Pytania będą krótkie. Osobiście wolałbym chyba trzymać wszystko w tablicy niż co losowanie pytania pobierać dany wers teksty z pliku - no ale ja się nie znam, proszę o jakąś porade. |
|
Jacob99 |
» 2014-08-11 12:31:15 Najlepiej użyj vectora stringów. |
|
libed |
» 2014-08-11 16:09:23 Ile przewidujesz pytań? Nie wierzę, że aż tyle, że będziesz je musiał doczytywać co chwilę? ;) Najprościej sklecić strukturę struct Question { string pytanie; string odp1; string odp2; string odp3; string odp4; unsigned flagi; }; i trzymać ją w mapie std::map < unsigned, Question > lub w wektrorze par std::vector < std::pair < unsigned, Question > > Z tym, że trzeba pamiętać, że trzymanie tekstu w stringach ciągnie za sobą sporo mini-alokacji oraz jest dość problematyczne przy serializacji. Ja bym preferował trzymanie stringów w oddzielnym pliku a w programie stworzenie klasy zarządzającej wszelkimi stringami ( prealokacja jakiegoś obszaru pamięci i operowanie jedynie na ID przypisanych do stringów ). |
|
« 1 » |