17. kalkulator z funkcją
Ostatnio zmodyfikowano 2014-08-21 20:52
mlOOdy Temat założony przez niniejszego użytkownika |
17. kalkulator z funkcją » 2014-08-21 20:07:24 Cześć, po dodaniu funkcji do kalkulatora program działa dobrze do czasu gdy trzeba wybrać jedną z opcji switch, nawet gdy wpisze się dobrą liczbę całkowitą program w nieskończoność każe podać liczbę i nie pozwala pójść dalej. Proszę o pomoc. #include <iostream> int wczytajLiczbe() { int liczba_calkowita; do { std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cin >> liczba_calkowita; std::cin.good(); } while( std::cin.good() == false ); return liczba_calkowita; } int main() { int wynik; wynik = 0; int numer; std::cout << "obecny wynik to: " << wynik << std::endl; std::cout << "wprowadz liczbe: " << std::endl; int liczba = wczytajLiczbe(); do { if( liczba != 0 ) { do { std::cout << "Wybierz co chcesz zrobic: " << std::endl; std::cout << "[1] Dodawanie" << std::endl; std::cout << "[2] Odejmowanie" << std::endl; std::cout << "[3] Mnozenie" << std::endl; std::cout << "[4] Dzielenie" << std::endl; std::cout << "[5] Rezygnuj" << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cin >> numer; switch( numer ) { case 1: wynik = wynik + liczba; break; case 2: wynik -= liczba; break; case 3: wynik = wynik * liczba; break; case 4: wynik = wynik / liczba; break; case 5: break; default: continue; } } while( numer < 1 || numer > 5 ); } else std::cout << "Wybrales 0 : koniec programu" << std::endl; } while( liczba != 0 ); return 0; } |
|
pekfos |
» 2014-08-21 20:13:27 Wczytujesz liczbę przed pętlą. |
|
» 2014-08-21 20:37:50 teraz działa dzięki (jak wsadziłem wczytanie liczby do pętli) tylko możesz mi wytłumaczyć czego tak jest, jaka jest różnica ?
|
|
pekfos |
» 2014-08-21 20:49:48 tylko możesz mi wytłumaczyć czego tak jest, jaka jest różnica ? |
Nie. Sam powinieneś wiedzieć jaka jest różnica, czy coś jest w pętli, czy nie. |
|
» 2014-08-21 20:52:13 wiem ale po prostu dzisiaj od rana tylko w kursie siedze i juz mi sie wszystko miesza :D |
|
« 1 » |