krykoz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-08-25 20:59:14 Im chodzi oto abyś np winrar-em stworzył sobie plik exe będący programem który wypakuje ci wszystko (twoje pliki i twój exe) do folderu tymczasowego (po wyłączeniu systemu zawartość jest usuwana) i automatycznym uruchomieniu twojego setup.exe. Użytkownik będzie widział tylko jeden plik który jego okiem bedzie wyglądał jak plik instalacyjny (wiele programów tak robi)
Wiem o co im chodzi, ale mi właśnie chodzi by tak nie robić, to już wygodniej mi skopiować i mieć ten folder w takiej postaci jakiej go mam, w który wejdę, kliknę "setup.exe" i się instaluje od razu. Myślałem że będzie tu ktoś kto się lepiej zna na tym, napisałem że chce mieć taki "JAKBY" folder, w którym jest ileś plików, którymi są np "setup.exe" i milion innych plików, ale gdy wchodzę w ten "JAKBY" folder to otwieram od razu "setup.exe". Chyba że z w tym archiwum SFX da się takie coś zrobić, że nie ma żadnej kompresji, archiwum jest jednym plikiem, na które kliknę dwa razy to mi od razu wyskoczy okno instalacji, jeśli da się tak zrobić to napiszcie jak.
No to dodaj pliki do swojego instalatora jako 'Resources' i wydobywaj później te dane binarne z exec-a, po czym zapisuj je na dysku.
Nie znam się na WinAPI, nie znam się programowaniu.
Widocznie nie da się tego zrobić tak jakbym chciał, niby takie cuda się da robić na komputerze, ale by zrobić jeden plik który zawiera ileś innych plików w sobie, i gdy się chce ten jeden plik uruchomić to uruchamia się wybrany wcześniej jeden, i to jest trudne to szkoda. Zadowolę się folder z wszystkimi plikami.
|
|
pekfos |
» 2014-08-25 21:25:24 Myślałem że będzie tu ktoś kto się lepiej zna na tym |
Nie znam się na WinAPI, nie znam się programowaniu. |
Aha, to wyszło szydło z worka. Dostałeś wiele możliwości rozwiązania problemu, ale wychodzi na to, że do wielu sam nie znasz się dość na rzeczy, by z nich skorzystać. Za to próbujesz najwyraźniej ingerować w cudzy produkt, bo chcesz by się instalował na twoich warunkach. Po co..? widzieliście gry np z GOG.com, kupujesz i masz jeden plik instalacyjny |
Btw, brzmi trochę jak nielegalna działalność. Ostatnio moda na gry niezgodne z filozofią jednego pliku instalacyjnego.. |
|
DejaVu |
» 2014-08-25 21:31:58 Nie znam się na WinAPI, nie znam się programowaniu.
|
No... więc temat można zamknąć, skoro masz 'własny' instalator, a nie potrafisz programować i nie chcesz używać innych instalatorów. |
|
» 2014-08-25 21:39:03 Aha, to wyszło szydło z worka. Dostałeś wiele możliwości rozwiązania problemu, ale wychodzi na to, że do wielu sam nie znasz się dość na rzeczy, by z nich skorzystać. Za to próbujesz najwyraźniej ingerować w cudzy produkt, bo chcesz by się instalował na twoich warunkach. Po co..?
Do używania np WinRAR nie trzeba mieć specjalnych umiejętność, do używania komputera i programów nie trzeba umieć programować...
A po co mi to, odpowiedź jest prosta, nie każdemu się chce za każdym razem używać płyty do instalacji, można na własny użytek robić kopie zapasowe, chciałem sobie ułatwić coś, wolę sobie na płycie DVD wrzucić ileś programów, samych instalek, by potem móc sobie w razie ochoty na pogranie nie używać oryginalnych nośników które się psują, poza tym nie każdemu się chce za każdym razem wyjmować z szuflady, potem z pudełka i wkładać płytę wygodniej mi mieć na jedne płycie DVD (lub na pendrive) np 10 gier z płyt CD, wiadomo że czym więcej gra miejsca zajmuje tym mniej ich się zmieści gdzieś tam, ja mam większość starych gier w które lubię sobie czasem popykać, wiem że nie wszystkie działają bez płyty w napędzie, ale niektóre tak. W sumie równie dobrze mogę sobie na płycie wypalić instalator każdej gry w folderze, lub może od razu już folder z zainstalowaną grą, który sobie skopiuje i wkleję, ale czasem takie gdy nie działają, trzeba je instalować, lub zrobić jakieś wirtualne środowisko dla nich.
|
|
pekfos |
» 2014-08-25 21:40:35 To zrób obraz płyty i montuj go, gdy chcesz coś zainstalować. Będziesz sobie mieć jeden plik, a autorun włączy instalator lub ci go podsunie. |
|
» 2014-08-25 21:45:12 To zrób obraz płyty i montuj go, gdy chcesz coś zainstalować. Będziesz sobie mieć jeden plik, a autorun włączy instalator lub ci go podsunie.
No właśnie obraz działa podobnie jak ja bym chciał, robi wirtualny napęd, przydaje się to gdy trzeba mieć płytę z grą w napędzie by grać w nią. Ale na moje w przypadku jak wiem że gra nie potrzebuje płyty do działania, to lepiej skopiować całą zawartość płyty i tak robić, nie trzeba potem się bawić w montowanie obrazu, od razu się wchodzi w folder i wybiera SETUP. |
|
pekfos |
» 2014-08-25 21:49:55 Co za różnica, kilka kliknięć w te, czy we wte. Przecież nie instalujesz gry za każdym razem, jak chcesz w nią zagrać.. Grę masz mieć na swoim dysku i czasem płytkę w napędzie, jeśli gra tego wymaga. Tak to zostało zaprojektowane, a póki co nie podałeś żadnych sensownych powodów, dla których chciałbyś to zmienić. |
|
» 2014-08-25 21:59:59 Tak jak napisałem, dla mnie lepiej jak wszystko jest w jednym pliku niż w kilku, głównie przez to GOG tak mam, to daje dużo wygody mi. |
|
1 2 3 « 4 » 5 |