[Qt] Kompilacja na linuksie binarki .exe pod windowsa
Ostatnio zmodyfikowano 2014-09-17 22:27
Vister26 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Qt] Kompilacja na linuksie binarki .exe pod windowsa » 2014-09-03 22:05:24 Jak w temacie. Prosiłbym o dość dokładne wskazówki, najlepiej z przykładami poleceń terminala. Dodatkowo dodam, że udało mi się już uzyskać main.o, mainwindow.o i moc_mainwindow.cpp. Jak próbuję to kompilować przez mingw do *.exe to wywala mi chyba z 500 błędów "undefined reference". To znaczy, że muszę pół dnia tworzyć makefile i po kolei wypisywać ścieżki do poszczególnych headerów?
Ps Mam QtCreator. |
|
pekfos |
» 2014-09-03 22:13:08 wywala mi chyba z 500 błędów "undefined reference". To znaczy, że muszę pół dnia tworzyć makefile i po kolei wypisywać ścieżki do poszczególnych headerów? |
Te błędy nie dotyczą plików nagłówkowych. |
|
» 2014-09-03 23:36:25 Te błędy nie dotyczą plików nagłówkowych. |
No tak, ale wynikają pewnie z innych błędów typu "XYZ: nie ma takiego pliku lub katalogu". Zapomniałem o tym wspomnieć. |
|
DejaVu |
» 2014-09-04 00:41:02 To nie są headery. To są błędy linkera, które mówią, że nie znaleziono implementacji funkcji/metody, którą Twój kod próbuje wywołać. Innymi słowy do linkera musisz dołączyć bibliotekę Qt, aby budowanie aplikacji mogło zakończyć się sukcesem. Jeżeli nie wiesz o czym mówimy to poczytaj sobie: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-SFML-2-x-C++/Instalacja-i-konfiguracja/Konfiguracja-SFML-2-0-Visual-C++/463Konfiguracja co prawda dotyczy SFML-a, ale wszystkie biblioteki konfiguruje się podobnie. Po prostu podaje się inne nazwy bibliotek linkerowi. |
|
b00rt00s |
» 2014-09-11 14:22:48 Po pierwsze, musisz mieć zainstalowane biblioteki Qt skompilowane z wykorzystaniem mingw, najlepiej jeśli dostarczone są przez twórców dystrybucji. Przykładowo, w dystrybucji Archlinux jest specjalne repozytorium. Po drugie, zamiast korzystać z Makefile wykorzystaj qmake. Przy wywoływaniu komendy qmake dodaj opcję -spec win32-g++, która stworzy Makefile dołączające wszystkie potrzebne biblioteki. |
|
» 2014-09-17 22:27:48 Dzięki za odpowiedzi. Postaram się tym jak najszybciej zająć i dam znać jak coś z tego wyniknie. |
|
« 1 » |