pulson666 Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
» 2014-10-13 21:59:07 choc w 3 programie bez sensu bo mi powtarza tylko wynik a jak dam przd if to jest błąd   | 
 | 
» 2014-10-13 22:05:09 Zrobiłem !! tylko teraz nie wiem jak z tym w środku:( chodzi konkretnie o 2 program gdyż nie wykonuje mi się ta pętla  #include <iostream> #include <stdio.h> #include <math.h>

using namespace std;
  int main()

{     cout << " Autor (PN/P 11:15)" << endl << endl;     int k;     do          {                           {                                                    cout << "Witam. Podaj numer zadania od 1 do 3 " << endl;             int x, a, b, c, d;              double promien;                                                                 cin >> x;                           if( x == 1 )              do             {                                  cout << "Zadanie 1 przykład a" << endl << endl;                  cout << "Imie-Szymon" << endl;                 cout << "Nazwisko-Pulka" << endl;                 cout << "Adres- Kopernika 25/16 Wrocław" << endl;                 cout << "Nr telefonu- 00000000" << endl;                 cout << "E-mail- Adam@Adam.Adam" << endl << endl;                 cout << "Zadania 1 przykład b" << endl << endl;                 printf( "Imie-Adam \n" );                  printf( "Nazwisko-Adamski \n" );                 printf( "Adres- Adamskiego 25/15 Wroclaw \n" );                 printf( "Nr telefonu- 13123123123 \n" );                 printf( "E-mail- kuba@kuba.kuba \n\n" );                                  cout << " Jezlei chcesz jeszcze raz wykonac polecenie kliknij 1, w przeciwnym razie kliknij cokolwiek" << endl;                                  cin >> a;                              } while( a == 1 );                          else if( x == 2 )              do                          {                 cout << "Zadanie 2" << endl;                 cout << " Podaj trzy liczby całkowite" << endl << endl;                 int liczba1, liczba2, liczba3, a, b, c;                 cout << "Pierwsza pierwsza liczbe" << endl;                 cin >> liczba1;                 cout << "Podaj druga liczbe" << endl;                 cin >> liczba2;                 cout << "Podaj trzecia liczbe" << endl;                 cin >> liczba3;                 cout << "Srednia arytmetyczna tych liczb wynosi " << double( liczba1 + liczba2 + liczba3 ) / 3 << endl << endl;                 cout << "Jeżeli chcesz jeszcze raz obliczyc srednia wpisz 1, w innym wypadku wpisz 0" << endl;                 cout << " Jezlei chcesz jeszcze raz wykonac polecenie kliknij 1, w przeciwnym razie kliknij cokolwiek" << endl;                 cin >> b;                              } while( b == 1 );                          else if( x == 3 )                           {                                  cout << "Zadanie 3" << endl << endl;                 cout << "W tym zadaniu obliczymy obwod oraz pole kola" << endl << endl;                 cout << "Podaj promien koła" << endl;                                  cin >> promien;                 if( promien >= 0 )                 do                                  {                     cout << "Pola kola wynosi" << M_PI * promien << endl;                     cout << "Obwod kola wynosi" << M_PI * 2 * promien << endl;                     cout << " Jezlei chcesz jeszcze raz wykonac polecenie kliknij 1, w przeciwnym razie kliknij cokolwiek" << endl;                     cin >> c;                                                           } while( c == 1 );                 else                 {                     cout << "Promien kola musi byc dodatni";                     cin >> d;                 }             }             else             {                 cout << "Podałeś złą wartość ";             }                                                             }         cout << " Jeżeli chcesz jeszcze raz aktywować program kliknij 1, w przeciwnym razie kliknij cokolwiek" << endl;         cin >> k;     } while( k == 1 );      }
   | 
 | 
starter  | 
» 2014-10-13 22:14:33 1. Dlaczego nie użyjesz  switch ? 2. Mam wrażenie, czy pętla główna(ta z k) się nie wyłączy?3. Dlaczego wtrącasz tu stdio.h? 4. W  if( x == 2 )  b pokrywa Ci się z b. Szczerze nie wiem co zrobi kompilator. (wgl nie używasz zmiennych a,b,c w tym if'ie) 3-go if'a nawet nie tykam. Mam propozycję: przeczytaj jeszcze raz swój program, bo mam wrażenie, że pisałeś go w pośpiechu, i popraw błędy. Jak coś dalej będzie źle, to na pewno pomogę.  | 
 | 
» 2014-10-13 22:24:24 akurat stdio.h muszę użyć nie chcę ale musze takie zadanie. gdzie są błędy nie rozumiem ? a poza tym musze tak zrobić bo więcej sposobów nie znam. to jest moje zadanie domowe   | 
 | 
starter  | 
» 2014-10-13 22:29:37 poza tym co napisałem w pkt 4, to nie mam zastrzeżeń do if(x==2). wgl się nie włącza ta petla?
  Może na środę? :)  | 
 | 
» 2014-10-13 22:32:41 gdzie gdzie punkt 4 ? bingo :D lecz dopiero dziś sie o tym dowiedziałem normalnie mam 10 dni,
  wszystko działa tak jak chciałem nie licząc punktu 2 gdzie nie wykonuje mi się pętla dowhile  | 
 | 
starter  | 
» 2014-10-13 22:34:45 4. W if( x == 2 ) b pokrywa Ci się z b. Szczerze nie wiem co zrobi kompilator. (wgl nie używasz zmiennych a,b,c w tym if'ie)
  jutro wolne - zdążysz :)  | 
 | 
» 2014-10-13 22:37:21 dobra działa jakoś i tak zrobiłem ponad program z tymi pętlami więc i tak będzie zadowolony. napisze mu w kom że nie wiem czemu sie nie wykonuje i gitara   | 
 | 
| 1 « 2 »  3 |