"IF arytmetyczny"
Ostatnio zmodyfikowano 2014-10-19 15:34
Rashmistrz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
"IF arytmetyczny" » 2014-10-14 20:58:31 Tak zwany "if arytmetyczny"...//edit: operator warunkowy Jako że zginął on w kursach i wyszukiwarkach podających średnią arytmetyczną jako wynik... pokrótce go opiszę.Jest on jedynym operatorem który wymaga podania trzech argumentów, z których jeden jest warunkiem: warunek ? wyrazenie: wyrazenie Wynikiem tego operatora jest użycie wyrażenia pierwszego w przypadku zwróceniu prawdy przez warunek, bądź drugiego przy zwróceniu fałszu. W tym operatorze jest możliwe zagnieżdżanie. (Zalecam używać wtedy nawiasów, bo może coś nie styknąć.) Ciekawostką jest to, że można użyć go wewnątrz wyrażenia arytmetycznego: #include <iostream> int main() { using namespace std; int x; cin >> x; int liczba = 3 *( 2 +( x < 0 ?+ x:- x ) ); cout << liczba; return 0; }
Ciekawy jest również wykres funkcji zawierający tenże operator. ( O_o a jak zawiera ich więcej... :O) Należy pamiętać również gdy go używamy wewnątrz wyrażenia, dobrze jest go wstawić w nawias, by nie kolidował z innymi wyrażeniami. Co ciekawsze Wikipedia się myli.//edit:to ja się myliłem O_o |
|
SeaMonster131 |
» 2014-10-14 21:05:41 |
|
Memento96 |
» 2014-10-14 21:35:17 dlatego jak sie uczysz to sie nie ograniczasz do jednego zrodla, ja sie ucze z tej strony oraz z symfonii, tam ten operator warunkowy by i byl opisane poprawnie |
|
» 2014-10-15 16:02:29 Powinienem chyba wyposażyć się w podręcznik... xD
Więc czym tak na prawdę jest ten "if arytmetyczny", jak nie jest nim operator warunkowy?
|
|
» 2014-10-19 14:46:23 |
|
Monika90 |
» 2014-10-19 15:30:15 Na tej stronie wikipedii jest przecież wyraźnie napisane, co to jest if arytmetyczny i że nie ma go w C++.
Zwykły if przyjmuje wyrażenie logiczne i ma dwie gałęzie, jeżeli wyrażenie jest równe true to wykona się pierwsza gałąź, jeżeli wyrażenie jest równe false to druga.
If arytmetyczny przyjmuje wyrażenie arytmetyczne i ma trzy gałęzie, jeżeli wartością wyrażenia jest liczba mniejsza od zera, to wykonywana jest pierwsza gałąź, jeżeli zero to druga, a jeżeli liczba większa od zera to trzecia.
PS. Nie ma w C++ takiego ifa, ale można go sobie zrobić. |
|
» 2014-10-19 15:34:09 Dziękuję za poprawienie i uzupełnienie mojej wiedzy. ^_^ |
|
« 1 » |