Zmiana rozmiaru czcionki w konsoli
Ostatnio zmodyfikowano 2014-10-21 22:10
| pekfos | » 2014-10-19 13:37:38 | w podstawach: 
 char *wskaznik = &zmienna;

w winapi:

?
 | 
 WinAPI to jakiś inny język..? | 
|  | 
| jegor377 Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2014-10-19 13:42:06 A czyli do WinAPI też mogę tak wysyłać wskaźniki? :O Bo czytałem 2 pierwsze artykuły kursu i tam było, że to są jakieś inne... :/ | 
|  | 
| Jacob99 | » 2014-10-20 14:20:39 WinAPI jest tylko biblioteką, a nie innym językiem programowania, więc zasady sa takie same. | 
|  | 
| jegor377 Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2014-10-20 20:14:21 aaaaaaaa czyli mam stworzyć strukturę, wsadzić do niej jedną czy wszystkie wartości? i wysłać jako wskaźnik.
 Sory, że taki nie ogar, ale nie uczyłem się za bardzo winapi tylko powierzchownie i nie wiem wielu rzeczy... :C
 | 
|  | 
| pekfos | » 2014-10-20 20:15:18 | wsadzić do niej jedną czy wszystkie wartości? | 
 | Do tego jeszcze będziesz musiał wywołać GetCurrentConsoleFontEx() dla nadania sensownych wartości początkowych dla struktury. | 
 | 
|  | 
| jegor377 Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2014-10-21 22:10:08 Trochę szukałem na forum i znalazłem kod na pobranie tych atrybutów, bo cały czas kompilator wywalał mi błąd, że takiej funkcji nie ma, więc przerobiłem ten z forum i działa jak trzeba, ale ja chciałem zmieniać rozmiar czcionki, a nie pobierać i czy nie widziałeś, albo wiesz jak to zrobić, by kompilator nie wywalał przy tym kodzie w komentarzu? #define _WIN32_WINNT 0x0500
 #define WIN32_LEAN_AND_MEAN
 #include <iostream>
 #include <windows.h>
 #include <Wincon.h>

using namespace std;

typedef struct _CONSOLE_FONT_INFOEX
 {
 ULONG cbSize;
 DWORD nFont;
 COORD dwFontSize;
 UINT FontFamily;
 UINT FontWeight;
 WCHAR FaceName[ LF_FACESIZE ];
 } CONSOLE_FONT_INFOEX, * PCONSOLE_FONT_INFOEX;

typedef WINBASEAPI BOOL( WINAPI * function )( HANDLE, BOOL, PCONSOLE_FONT_INFOEX );

int main()
 {
 HMODULE kernel32 = LoadLibrary( TEXT( "Kernel32.dll" ) );
 if( !kernel32 )
 return 1;

function hGetCurrentConsoleFontEx =( function ) GetProcAddress( kernel32, "GetCurrentConsoleFontEx" );
 if( !hGetCurrentConsoleFontEx )
 {
 FreeLibrary( kernel32 );
 return 2;
 }
 _CONSOLE_FONT_INFOEX czcionka;

czcionka.cbSize = sizeof( CONSOLE_FONT_INFOEX );

if( hGetCurrentConsoleFontEx( GetStdHandle( STD_OUTPUT_HANDLE ), FALSE, & czcionka ) )
 cout<<endl<<czcionka.dwFontSize.X<<endl<<czcionka.dwFontSize.Y;
 FreeLibrary( kernel32 );
 /*_CONSOLE_FONT_INFOEX czcionka; // o tym
 SetCurrentConsoleFontEx(GetStdHandle( STD_OUTPUT_HANDLE ), TRUE, &czcionka); // i tym */
 return 0;
 }

PS THX za tą wiedzę, którą i tak już mi przekazałeś, teraz jest mi o wiele łatwiej :D | 
|  | 
| 1 2 « 3 » |