Zmiana rozmiaru czcionki w konsoli
Ostatnio zmodyfikowano 2014-10-21 22:10
pekfos |
» 2014-10-19 13:37:38 w podstawach:
char *wskaznik = &zmienna;
w winapi:
? |
WinAPI to jakiś inny język..? |
|
jegor377 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-10-19 13:42:06 A czyli do WinAPI też mogę tak wysyłać wskaźniki? :O Bo czytałem 2 pierwsze artykuły kursu i tam było, że to są jakieś inne... :/ |
|
Jacob99 |
» 2014-10-20 14:20:39 WinAPI jest tylko biblioteką, a nie innym językiem programowania, więc zasady sa takie same. |
|
» 2014-10-20 20:14:21 aaaaaaaa czyli mam stworzyć strukturę, wsadzić do niej jedną czy wszystkie wartości? i wysłać jako wskaźnik.
Sory, że taki nie ogar, ale nie uczyłem się za bardzo winapi tylko powierzchownie i nie wiem wielu rzeczy... :C |
|
pekfos |
» 2014-10-20 20:15:18 wsadzić do niej jedną czy wszystkie wartości? |
Do tego jeszcze będziesz musiał wywołać GetCurrentConsoleFontEx() dla nadania sensownych wartości początkowych dla struktury. |
|
|
» 2014-10-21 22:10:08 Trochę szukałem na forum i znalazłem kod na pobranie tych atrybutów, bo cały czas kompilator wywalał mi błąd, że takiej funkcji nie ma, więc przerobiłem ten z forum i działa jak trzeba, ale ja chciałem zmieniać rozmiar czcionki, a nie pobierać i czy nie widziałeś, albo wiesz jak to zrobić, by kompilator nie wywalał przy tym kodzie w komentarzu? #define _WIN32_WINNT 0x0500 #define WIN32_LEAN_AND_MEAN #include <iostream> #include <windows.h> #include <Wincon.h>
using namespace std;
typedef struct _CONSOLE_FONT_INFOEX { ULONG cbSize; DWORD nFont; COORD dwFontSize; UINT FontFamily; UINT FontWeight; WCHAR FaceName[ LF_FACESIZE ]; } CONSOLE_FONT_INFOEX, * PCONSOLE_FONT_INFOEX;
typedef WINBASEAPI BOOL( WINAPI * function )( HANDLE, BOOL, PCONSOLE_FONT_INFOEX );
int main() { HMODULE kernel32 = LoadLibrary( TEXT( "Kernel32.dll" ) ); if( !kernel32 ) return 1;
function hGetCurrentConsoleFontEx =( function ) GetProcAddress( kernel32, "GetCurrentConsoleFontEx" ); if( !hGetCurrentConsoleFontEx ) { FreeLibrary( kernel32 ); return 2; } _CONSOLE_FONT_INFOEX czcionka;
czcionka.cbSize = sizeof( CONSOLE_FONT_INFOEX );
if( hGetCurrentConsoleFontEx( GetStdHandle( STD_OUTPUT_HANDLE ), FALSE, & czcionka ) ) cout<<endl<<czcionka.dwFontSize.X<<endl<<czcionka.dwFontSize.Y; FreeLibrary( kernel32 ); /*_CONSOLE_FONT_INFOEX czcionka; // o tym SetCurrentConsoleFontEx(GetStdHandle( STD_OUTPUT_HANDLE ), TRUE, &czcionka); // i tym */ return 0; }
PS THX za tą wiedzę, którą i tak już mi przekazałeś, teraz jest mi o wiele łatwiej :D |
|
1 2 « 3 » |