Sprawdzenie zadania domowego lekcja 19
Ostatnio zmodyfikowano 2014-10-22 14:54
dafuck17 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Sprawdzenie zadania domowego lekcja 19 » 2014-10-19 17:00:06 Treść zadania: Napisz program, który wylosuje 999 liczb całkowitych z zakresu od 4 do 10 włącznie, wypisze te wartości na ekran, po czym zsumuje je i wynik wypisze na ekran. Wszelkie operacje mają zostać zrealizowane w oparciu o funkcje. Tablica ma być zadeklarowana w funkcji main. Oczekiwane funkcje: - Wypełnienie tablicy o podanym rozmiarze losowymi liczbami z przedziału podawanego przez argumenty funkcji. - Sumowanie określonej ilości liczb znajdujących się w tablicy i zwrot wyniku. - Wypisywanie zawartości tablicy. Przykładowa implementacja funkcji main: int main() { int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 10 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); int iSuma = obliczSume( tablica, 999 ); std::cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << std::endl; return 0; } Mój kod: #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
void wylosujLiczby( int liczby[], int licznik, int iod, int ido ) { cout << "Losowanie 999 liczb w zakresie od " << iod << "do " << ido << endl; do { licznik--; liczby[ licznik ] =( rand() %( ido - iod ) + iod ); cout << liczby[ licznik ] << endl; } while( licznik >= 0 ); }
void wypiszLiczby( int liczby[], int licznik ) { cout << "Wylosowales liczby: "; do { licznik--; cout << liczby[ licznik ] << ", "; } while( licznik >= 0 ); cout << endl; }
int obliczSume( int liczby[], int licznik, int suma ) { do { licznik--; suma += liczby[ licznik ]; } while( licznik >= 0 ); return suma; }
int main() { srand( time( NULL ) ); int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 11 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); int iSuma = obliczSume( tablica, 999, 0 ); std::cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << std::endl; return 0; } Wszystko się kompiluje, wydaje się być ok, ale nie wykonuje mi się polecenie cout << "Losowanie 999 liczb w zakresie od " << iod << "do " << ido << endl; Zauważyłem również, że początek liczb wylosowanych nie zgadza się z początkiem liczb wypisanych w tym programie. Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi, a jeśli nie to dołącze screeny jak to wygląda. Proszę o pomoc i pozdrawiam :) |
|
pekfos |
» 2014-10-19 17:13:23 a jeśli nie to dołącze screeny jak to wygląda |
Podaj to, co wypisuje. Ale nie na screenach.. |
|
Rashmistrz |
» 2014-10-19 17:25:30 Podaj to, co wypisuje. Ale nie na screenach.. |
Odsyłam do: Wstawianie kodu źródłowegoEdit: Ja ten problem nazwałem sobie "przepełnieniem okna". Przenieś ten komunikat za pętlę i odmień zdanie w czasie przeszłym. ("Losowanie" na "Wylosowano") Wszystko jest OK. Ten komunikat jest wypisywany, jednak jest zatracany przez wyniki losowania. |
|
dafuck17 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-10-22 14:54:23 Dzięki za informacje:) |
|
« 1 » |