zadanie z krążkami, problem z pętlą while
Ostatnio zmodyfikowano 2014-10-25 20:22
mic132 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
zadanie z krążkami, problem z pętlą while » 2014-10-25 20:22:25 Robię właśnie zadanie z tej strony: http://main.edu.pl/pl/archive/oi/13/kra Mój pomysł na rozwiązanie go polega na tym,że od początkowej głębokości tuby odcinam te miejsca w dół,gdzie krążek nie może już wejść. Wiem,że problem leży gdzieś w pętli while,ale nie wiem co konkretnie robię tam źle. Bardzo proszę o pomoc!
include <iostream>
using namespace std;
int main() { int ileKrazkow = 0; int glebokosc = 0; int poziomTuby,krazek = 0;
cin >> glebokosc; int tabSzerTuby[glebokosc];
cin >> ileKrazkow; int tabSzerKrazkow[ileKrazkow];
for(int i=0; i<glebokosc; i++){ //Wypelniamy tablice z szerokosciami tuby cin>>tabSzerTuby; } for(int i=0; i<ileKrazkow; i++){ // Pobieramy dane dot. wielkosci krazkow cin>>tabSzerKrazkow; } if(ileKrazkow >= glebokosc || glebokosc < 1){ //Sprawdzamy,czy ilosc krazkow nie jest wieksza od ilosci Krazkow lub glebokosc nie jest mniejsza niz 1 cout<<0; }else if(ileKrazkow == 0){ cout<<glebokosc; }else{ while(krazek <= ileKrazkow){ while((tabSzerKrazkow[krazek] <= tabSzerTuby[poziomTuby]) && (poziomTuby < glebokosc)){ //TU pojawia się problem poziomTuby++; } if(poziomTuby == glebokosc){ glebokosc--; krazek++; }if(tabSzerKrazkow[krazek] > tabSzerTuby[poziomTuby]){ glebokosc = poziomTuby - 1; krazek++; } } } cout<<glebokosc; } |
|
« 1 » |