argumenty funkcji main
Ostatnio zmodyfikowano 2014-10-27 19:18
galat Temat założony przez niniejszego użytkownika |
argumenty funkcji main » 2014-10-27 13:25:11 witam, mam kilka zadań i nie mogę ich zrozumieć, Na razie skupiam się na jednym i nic nie wychodzi. Jeśli ktoś miałby chwilkę i napisał kod albo chociaż naprowadził to może trochę mi by to rozjaśniło i pomogło w kolejnych zadaniach. treść: Zaimplementuj funkcję zamieniającą małe litery na duże w łańcuchu znaków podawanym jako parametr. zadanie myślę jest bardzo proste, ale nie mogę tego powiązać z argumentami funkcji main. pozdrawiam |
|
michal11 |
» 2014-10-27 16:10:54 |
|
» 2014-10-27 17:19:39 widziałem już tą stronę i wiele innych. Niestety nic mi nie wyjaśniło. Wiem jak zamienić litery z małych na duże, wiem jak przesłać parametry ale nie wiem jak to powiązać. |
|
pekfos |
» 2014-10-27 18:02:46 CostamZwracamLubNie mojaFunkcjaZmieniajacaZnaki( char * argument ) { } |
|
» 2014-10-27 18:34:12 niestety dalej nie rozumiem. Tyle jestem w stanie napisać, nie wykorzystując gotowych funkcji. Cały czas mam problem w tym jednym miejscu, na razie w tym miejscu. #include <iostream> #include "stdafx.h" #include "stdlib.h" using namespace std;
char zamiana( char znak ) { int roznica = 'a' - 'A'; if(( znak >= 'a' ) &&( znak <= 'z' ) ) return( znak - roznica ); else return znak; }
int main( int argc, char * argv[] ) { char a; for( int i = 0; i < argc; i++ ) { a = zamiana( argv[ i ] ); } for( int i = 0; i < argc; i++ ) { cout << argv[ i ]; } return 0; system( "pause" ); } |
|
pekfos |
» 2014-10-27 18:39:57 a = zamiana( argv[ i ] );
|
Zdecyduj się, co chcesz przekazywać. Albo przerabiasz użycie funkcji pod to: char zamiana( char znak )
|
Albo przerabiasz funkcję jak wyżej napisałem. return 0; system( "pause" );
|
..i w miarę możliwości, nie prowokuj odpowiedzi typu 'idź do kursu, nie znasz podstaw' i ucinania na tym tematu. |
|
» 2014-10-27 19:04:29 to jak przerobić użycie funkcji? Bo cały czas właściwie o to mi chodzi, tylko może nie sprecyzowałem pytania. |
|
pekfos |
» 2014-10-27 19:18:36 Nie możesz podać tablicy znaków do funkcji przyjmującej jeden znak. Pętla..? |
|
« 1 » |