Obsługa pliku
Ostatnio zmodyfikowano 2009-12-13 16:07
Nastrix Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Obsługa pliku » 2009-12-13 15:10:05 Prosiłbym o objaśnienie kodu z rozdziału XVI kursy c++
16.5.1. Pobieranie danych za pomocą strumienia nazwa_zmiennej_plikowej>>zmienna_do_ktorej_dane_maja_zostac_zapisane;
Nie rozumiem co mam wpisać w miejsca: "nazwa_zmiennej_plikowej", "zmienna_do_ktorej_dane_maja_zostac_zapisane" oraz jak wypisać dane z pliku, który otworzyłem.
Prosiłbym o szybka odpowiedź. Z góry dziękuję za poświęcony czas!
|
|
malan |
» 2009-12-13 15:44:21 Mały przykładzik: #include <iostream> #include <fstream> int main() { std::fstream plik; std::string dane_z_pliku; plik.open( "moj_plik.txt", std::ios::in ); if( plik.good() ) { plik >> dane_z_pliku; std::cout << "Dane z pliku:\n" << dane_z_pliku; plik.close(); } else { std::cout << "Blad otwarcia pliku !"; } getchar(); return 0; };
Podsumowując: 1. Tworzysz zmienną typu fstream i nadajesz jej dowolną nazwę (to myślę jest jasne). Ta nazwa to jest nazwa_zmiennej_plikowej. Następnie tworzysz drugą zmienną np. typu string i również nadajesz jej dowolną nazwę - ta zmienna jest to zmienna_do_ktorej_dane_maja_zostac_zapisane. 2. Otwierasz plik do odczytu za pomocą funkcji open( nazwa_pliku, flagi). 3. Jeśli uzyskano dostęp do pliku ( if(plik.good()) ) pobierasz dane za pomocą strumieni: plik>>dane_z_pliku; . . ., czyli do zmiennej dane_z_pliku zapisz dane z pliku. Dalsza część chyba jest zrozumiała :). |
|
pixelmaster |
» 2009-12-13 15:44:21 zmienna plikowa to fstream plik; czyli w tym przypadku nazwa zmiennej plikowej to plik"zmienna_do_ktorej_dane_maja_zostac_zapisane" : tworzysz sobie jakąś zmienną (zależnie czy odczytujesz liczby czy tekst) np. string tekst_z_pliku; teraz odczyt i wyświetlenie: plik >> tekst_z_pliku; cout << tekst_z_pliku; spóźniłem się :P |
|
Nastrix Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-12-13 16:07:16 Bardzo dziękuje za pomoc!!! Forum jest świetne. Pozdrawiam!!! Zamykam temat. |
|
« 1 » |