[C++] Problem z podziałem projektu na pliki
Ostatnio zmodyfikowano 2014-11-19 22:28
worn Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Problem z podziałem projektu na pliki » 2014-11-19 18:26:22 Starałem się podzielić swój projekt na kilka plików, aby poprawić czytelność kodu. Wszystko w sumie szło dosyć sprawnie aż do pewnego momentu. Problem ze zmienną. Co by nie pisać długich historyjek na ten temat, to przejdę od razu do rzeczy. main.cpp#include <iostream> #include <string>
#include "menu.hpp"
using namespace std;
void main() { menu(); }
menu.cpp - to w tym pliku występują problemy z kompilacją #include <iostream>
#include "menu.hpp" #include "kursanci.hpp"
using namespace std;
void menu() { bool flag = true; int option = 0, temp, value; char d; do { value = 0; system( "cls" ); cout << "\t\t\t\t\tMENU" << endl << endl; if( option == 0 ) { cout << "1. Zarzadzanie kursantami." << endl; cout << "4. Ustawienia." << endl; cout << "9. Wyjscie." << endl; } switch( option ) { case 1: cout << "1. Dodaj kursanta." << endl; cout << "2. Wyswietl kursantow." << endl; cout << "3. Usun kursanta." << endl; cout << "4. Usun kursantow." << endl; cout << "0. Cofnij." << endl; cout << "9. Wyjscie." << endl; break; case 11: createKursanci( Kursanci, nK ); nK++; flag = false; break; case 12: if( nK ) { for( int i = 0; i < nK; i++ ) Kursanci[ i ]->get(); } else { cout << "Nie ma zadnych kursantow w bazie." << endl << endl; } system( "pause" ); flag = false; break; case 13: if( nK ) { for( int i = 0; i < nK; i++ ) { cout << "#" << i << endl; Kursanci[ i ]->get(); } cout << endl << "Wybierz kursanta do usuniecia: "; cin >> value; cout << "Czy na pewno chcesz usunac danego kursanta?" << endl << "[T/N]: "; cin >> d; if( d == 't' || d == 'T' ) { deleteKursanci( Kursanci, nK, value ); nK--; } } else { cout << "Nie ma zadnych kursantow w bazie." << endl << endl; system( "pause" ); } flag = false; break; case 14: if( nK ) { cout << "Czy na pewno chcesz usunac wszystkich kursantow?" << endl << "[T/N]: "; cin >> d; if( d == 't' || d == 'T' ) { deleteKursanci( Kursanci, nK ); nK = 0; } } else { cout << "Nie ma zadnych kursantow w bazie." << endl << endl; system( "pause" ); } flag = false; break; } temp = option * 10; if( flag ) { cout << endl << "Wybierz opcje: "; cin >> option; } else { option = 0; flag = true; } if( option == 0 ) option = temp / 100; else if( option != 9 ) option += temp; } while( option != 9 ); } kursanci.hpp#ifndef kursanci_hpp #define kursanci_hpp
class kursanci; kursanci ** Kursanci; int nK; void createKursanci( kursanci *& ); void createKursanci( kursanci **&, int ); void deleteKursanci( kursanci *& ); void deleteKursanci( kursanci **&, int ); void deleteKursanci( kursanci **&, int, int );
#endif
kursanci.cpp#include <iostream> #include <string>
using namespace std;
class kursanci { string pImie; string dImie; string nazwisko; public: void get(); };
void createKursanci( kursanci *& a ) { a = new kursanci; a->set(); } void createKursanci( kursanci **& a, int n ) { kursanci ** temp = new kursanci *[ n + 1 ]; if( n > 0 ) { for( int i = 0; i < n; i++ ) temp[ i ] = a[ i ]; createKursanci( temp[ n ] ); delete[] a; } else { createKursanci( temp[ n ] ); delete[] a; } a = temp; } void deleteKursanci( kursanci *& a ) { delete a; a = 0; } void deleteKursanci( kursanci **& a, int n ) { for( int i = 0; i < n; i++ ) deleteKursanci( a[ i ] ); delete[] a; a = 0; } void deleteKursanci( kursanci **& a, int n, int index ) { kursanci ** temp = new kursanci *[ n - 1 ]; int k = 0; for( int i = 0; i < n; i++ ) if( i != index ) { temp[ k ] = a[ i ]; k++; } delete[] a; a = temp; n--; }
void kursanci::get() { cout << "Pierwsze Imie: " << pImie << endl; cout << "Drugie Imie: " << dImie << endl; cout << "Nazwisko: " << nazwisko << endl << endl; }
Log kompilatora: menu.cpp(42): error C2027: use of undefined type 'kursanci' kursanci.hpp(4) : see declaration of 'kursanci' menu.cpp(42): error C2227: left of '->get' must point to class/struct/union/generic type menu.cpp(53): error C2027: use of undefined type 'kursanci' kursanci.hpp(4) : see declaration of 'kursanci' menu.cpp(53): error C2227: left of '->get' must point to class/struct/union/generic type
Skróciłem kod do najważniejszych elementów, żebyście nie musieli analizować kilometrów nic nie znaczącego kodu. Jedyna rzecz, którą znalazłem w necie i wydaje mi się, że dotyczy mojego problemu, znajduje się tutaj: http://stackoverflow.com/questions/553682/when-can-i-use-a-forward-declarationTylko nie wiem co z tym dalej począć. :( Pozdrawiam :) |
|
Monika90 |
» 2014-11-19 18:50:01 Typowo, definicje klas, czyli to: class kursanci { string pImie; string dImie; string nazwisko; public: void get(); };
daje się w pliku nagłówkowym, a definicje zmiennych globalnych: kursanci ** Kursanci; int nK;
w pliku cpp, w hpp tylko ich deklaracje Poza tym funkcja main ma zwracać typ int. |
|
» 2014-11-19 21:48:48 Dzięki za odpowiedź :) Zastosowałem się do wskazówek i mam teraz kolejny problem. Linker zwraca mi coś takiego: 1>menu.obj : error LNK2005: "class kursanci * * Kursanci" (?Kursanci@@3PAPAVkursanci@@A) already defined in kursanci.obj 1>menu.obj : error LNK2005: "int nK" (?nK@@3HA) already defined in kursanci.obj Z tego co się zorientowałem, to problem taki występuje w sytuacji, gdy dołączam do kilku plików źródłowych te same pliki nagłówkowe i rzeczywiście tak robię. W pliku menu.cpp#include <iostream>
#include "kursanci.hpp" #include "instruktorzy.hpp" kursanci.cpp#include <iostream> #include <string>
#include "kursanci.hpp" Tylko, że jak z któregokolwiek wyrzucę dyrektywę #include "kursanci.hpp" , to zwraca potem mi błędy podobne do tych, o których wspominałem w pierwszym poście. Pozdrawiam :) |
|
Monika90 |
» 2014-11-19 21:58:45 Masz w pliku nagłówkowym definicje zmiennych globalnych. Przenieś te definicje do jednego z plików cpp, a w pliku nagłówkowym zostaw tylko deklaracje. Definicje wyglądają tak: kursanci ** Kursanci; int nK;
a deklaracje wyglądają tak: extern kursanci ** Kursanci; extern int nK;
|
|
» 2014-11-19 22:28:15 Dzięki wielkie za pomoc, już wszystko działa.
Pozdrawiam :) |
|
« 1 » |