Problem z programem rysującym figurę
Ostatnio zmodyfikowano 2014-11-21 15:29
bigwig13 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z programem rysującym figurę » 2014-11-21 13:53:03 Mój problem polega na tym, że program w funkcji Wczytaj_dane() nie wywołuje funkcji Kontrola_danych. Zaczynam dopiero programować i nie wiem co jest przyczyną, że funkcje nie chcą być wywoływane w miejscu wywołania funkcji pojawia się: 1>c:\users\user\desktop\prg 1\prg 1\prg 1.cpp(92): error C3861: 'Kontrola_danych': identifier not found kod: void Wczytaj_dane( int & wielkosc, char & znak ); int kontrola_danych( int wielkosc ); void Sterowanie( char znak, int wielkosc ); void Tresc_projektu();
int main() { int wielkosc; char znak; Tresc_projektu(); Wczytaj_dane( wielkosc, znak ); HideCursor(); Sterowanie( znak, wielkosc ); ShowCursor(); return 0; }
void Tresc_projektu()
{ cout << endl; cout << endl; cout << " Napisz program rysowania znakiem ASCII ponizszej figury." << endl; cout << " Program powinien umozliwic:" << endl; cout << " - Wybor znaku kodu ASCII;" << endl; cout << " - wczytanie poczatkowych rozmiarow figury;" << endl; cout << " - przesuwanie figury za pomoca strzalek;" << endl; cout << " - powiększanie oraz zmniejszanie rozmiaru " << endl; cout << " figury za pomoca klawiszy + i -;" << endl; cout << " - ograniczenie przesuwania i rozmiarow figury" << endl; cout << " do obszaru ekranu;" << endl; cout << endl; cout << endl; cout << endl; cout << endl; _getch(); }
void Wczytaj_dane( int & wielkosc, char & znak )
{ system( "cls" ); cout << endl; cout << endl; cout << endl; wielkosc = Kontrola_danych( wielkosc ); cout << " Podaj znak, z ktorego bedzie skladala sie figura: "; cin >> znak; }
int Kontrola_danych( int wielkosc ) { int x, y; bool c; cout << endl; cout << endl; cout << endl; cout << endl; cout << " podaj wielkosc figury z zakresu (5-25): " << endl << endl << endl; x = wherex(); y = wherey(); do { c = false; gotoxy( x, y ); clreol(); ustaw_kolor( 12 ); cin >> wielkosc; if( !cin.good() ) { c = true; cin.clear(); cin.ignore( 80, '\n' ); } } while( wielkosc < 5 || wielkosc > 25 || c ); return wielkosc; }
reszty programu nie kopiowałem, proszę tylko o wytłumaczenie dlaczego nie mogę wywołać tej funkcji, na górze funkcje są oczywiście zadeklarowane. |
|
NopeDotAvi |
» 2014-11-21 15:29:35 bo nazwa funkcji jest zaczyna się z małej litery, a jej ciało i wywołanie z dużej, wielkość liter ma znacznie |
|
« 1 » |