[Lekcja 17] Zadanie domowe - kalkulator oparty na funkcjach
Ostatnio zmodyfikowano 2014-12-03 09:17
luk_88 |
» 2014-12-02 20:37:04 bladegd, mozna sie z Tb jakos skontaktowac :) ? |
|
bladegd Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-12-02 21:01:14 luk_88, jakoś można, napisz do mnie na GG |
|
Rashmistrz |
» 2014-12-02 21:19:21 Czy chodziło Ci o coś takiego odnośnie cin.fail() ? |
Chodziło mi o to: } while( cin.fail() ) , a nie o: fail = cin.fail(); } while( fail ); cout << "Witaj w kalkulatorze.\nWcisnij ENTER, aby rozpoczac." << endl; bool failA, failB; do { cout << "Wprowadz 1 liczbe: "; a = wczytajLiczbe();
Nie ogarniam czy to na poważnie czy nie :P |
Tak. Założyłem, że usuniesz tamtą pętlę (czego nie zrobiłeś i sprawiło Ci problemy) i zapomnisz zabezpieczyć przed dzieleniem przez zero, a wypowiedziałem się tak jakbym kazał Ci znaleźć sposób na podzielenie przez zero. :D |
|
» 2014-12-02 22:16:34 No dobra pinkniej już się chyba nie da :) : #include <iostream> #include <limits>
using namespace std;
float wczytajLiczbe() { float a; do { cin.clear(); cin.ignore( numeric_limits < streamsize >::max(), '\n' ); cin >> a; } while( cin.fail() ); return a; }
void menu() { cout << "Co chcesz obliczyc?" << endl; cout << "[1] Dodawanie" << endl; cout << "[2] Odejmowanie" << endl; cout << "[3] Mnozenie" << endl; cout << "[4] Dzienlenie" << endl; cout << "[5] Rezygnuj" << endl; }
void obliczenia( float a, float b, int choice ) { switch( choice ) { case 1: cout << a << " + " << b << " = " << a + b << endl; break; case 2: cout << a << " - " << b << " = " << a - b << endl; break; case 3: cout << a << " * " << b << " = " << a * b << endl; break; case 4: if( a == 0 || b == 0 ) cout << "Panie nie da rady"; else cout << a << " / " << b << " = " << a / b << endl; break; case 5: break; } }
int main() { int choice; float a, b; cout << "Witaj w kalkulatorze.\nWcisnij ENTER, aby rozpoczac." << endl; cout << "Wprowadz 1 liczbe: "; a = wczytajLiczbe(); cout << "Wprowadz 2 liczbe: "; b = wczytajLiczbe(); menu(); do { cout << "Wybierz dzialanie[1-5]: "; choice = wczytajLiczbe(); } while( choice > 5 || choice < 1 ); obliczenia( a, b, choice ); return 0; }
|
|
Rashmistrz |
» 2014-12-02 22:25:44 Perfecto! Wszystko jest dobrze! (Tak z mojego punktu widzenia.)
Powodzenia w dalszej nauce! C: |
|
» 2014-12-03 09:17:37 Serdeczne dzięki, za pomoc, przykłady, objaśnienia i przede wszystkim poświęcony przez Ciebie czas! |
|
1 2 « 3 » |